MOTOR

Ny siktelse etter togulykken i Vestfold

Togsett 74
Togsett 74 Bilde: Anders J. Steensen
1. mars 2012 - 12:22

Politiet har siktet også den andre lokføreren etter at et tog sporet av ved Nykirke i Vestfold for to uker siden.

Begge er siktet for grov uforstand i tjenesten, opplyser politiadvokat Thomas Kragelund i Vestfold politidistrikt.

– Politiet kan nå bekrefte at begge lokførerne i ulykkestoget på Vestfoldbanen er siktet i saken. Siktelsen gjelder straffelovens paragraf 325, som blant annet inneholder grov utforstand i tjenesten, men jeg ønsker ikke å utdype nærmere innholdet i siktelsen, sier politiadvokaten.

Ikke konkludert

Både politiet og Statens havarikommisjon jobber videre med saken.

– Sentralt i etterforskningsarbeidet står spørsmålet om det foreligger brukerfeil, feil på infrastruktur eller feil og mangler ved togmateriellet. Vi har foreløpig ikke funnet noen feil ved selve infrastrukturen. Politiet har heller ikke foreløpig trukket noen konklusjon om det var feil på skiltingen i det området ulykken inntraff, fortsetter Kragelund.

Politiet bekrefter at toget holdt høyere fart enn hva som er angitt på strekningen, men ønsker av etterforskningsgrunner ikke å oppgi hastigheten.

135 km/t

Havarikommisjonen har imidlertid opplyst at togets fart var 135 kilometer i timen da bremsene ble koblet inn. Kommisjonen har tilgang til togets ferdskriver og kameraer om bord.

Fartsgrensen er 130 kilometer i timen på en forholdsvis ny rettstrekning før stedet der avsporingen skjedde, men går ned til 70 når toget kommer over på eldre skinnegang i en kurve.

Toget sporet av 50-60 meter etter stedet der farten skal senkes. Varselet om nedsatt hastighet står 1.200 meter før dette punktet.

Fem personer var om bord i Flirt-toget da det sporet av under testkjøring på Vestfoldbanen onsdag 15. februar. Ingen av de fem om bord ble alvorlig skadd, men strekningen forbi ulykkesstedet var stengt i en drøy uke.

NSB har bestilt 50 Flirt-togsett fra den sveitsiske produsenten Stadler. Togtypen skulle etter planen settes inn i ordinær trafikk fra slutten av februar, men både testing og innfasing er utsatt.

Les også: Flirt-toget kjørte i 135 km/t

Stadler: - Tror Flirt-avsporingen skyldes jordras

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.