ROMFART

Ny romvandring i kveld

Mona Strande
18. des. 2006 - 16:40

Romvandring nummer fire skal etter planen finne sted i halv ni-tiden i kveld.

Fjerde vandring

Sunita Williams og Robert Curbeam avsluttet rekonfigureringen av romstasjonens elektriske system lørdag, da de var ute på romvandring i syv timer og 31 minutter. Det var dette arbeidet Curbeam og Christer Fuglesang påbegynte under deres andre romvandring torsdag.

Nå har altså NASA lagt til en fjerde romvandring til oppdraget.

Låste seg

Bakgrunnen er at et solcellepanel på stasjonsdel P6 satte seg fast da det tidligere ble forsøkt rullet inn ved hjelp av fjernkontroll fra romstasjonen.

Williams og Curbeam forsøkte å riste i panelet for å løsne det som blokkerte full sammentrekning lørdag. Det hjalp litt, men ikke nok. I tillegg hadde de på dette tidspunktet vært ute i rommet så lenge at romdraktene hadde fått nok, og de ble nødt til å komme seg inn i romstasjonen igjen.

Avgjørende oppdrag

P6-panelet er ett av solcellepanelene på babord side som skal flyttes neste høst. Det må rulles inn for å muliggjøre flytting.

Dersom astronautene ikke klarer å rulle dem inn, vil de sannsynligvis løsne fra romstasjonen og brenne opp i atmosfæren.

Dette gjør at det må leveres et nytt sett solcellepaneler, noe som kan utsette utbyggingen av hele babord side ved den internasjonale romstasjonen. Romfergen er nemlig fullbooket frem til 2010, så det vil nærmest bli umulig å finne plass til materialer som ikke allerede er planlagt frem til da.

Tøff oppgave

Akkurat når den fjerde romvandringen skal skje, er ikke helt bestemt. Men den skal vare i mellom seks og en halv og syv timer, og vil starte en gang mellom 20:10 og 20:40 i kveld.

Hvor lenge romvandringen varer kommer an på hvor fort Christer Fuglesang og Robert Curbeam klarer å løse sin oppgave. De vil begynne med å riste i solcellepanelene, slik det ble gjort ved den tredje romvandringen. Dersom det ikke går må de prøve nye metoder.

Dette blir Fuglesangs tredje romvandring noen sinne. Oppdraget gjør Curbeam til den første som deltar på fire romvandringer på ett oppdrag.

Hjem fredag

Kveldens ekstra romvandring gjør at utdockingen fra den internasjonale romstasjonen flyttes fra i dag til i morgen kveld klokken 23:09. Inspeksjonen av varmeskjoldet og alt utstyret om bord gjøres onsdag, og landingen skal - dersom været tilsier det - finne sted fredag 22. desember klokken 21:55 norsk tid.

Tross den ekstra tiden det tar å få inn solcellepanelene, mener NASA det er mye viktigere å få dette klart enn å ha romfergen tilbake på jorden til planlagt tid. Dersom arbeidet ikke blir gjort, hindrer det nemlig installasjonen av nye moduler, som det europeiske Columbus-laboratoriet som skal være på plass ved ISS i oktober neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.