NATURVITENSKAP

Ny plast til bil

Lotus Elise kan bli 57% lettere med selvforsterket termoplast.
Lotus Elise kan bli 57% lettere med selvforsterket termoplast.Bilde: Lotus

Vanlig polypropylen er ikke sterkt og stivt nok til å lage bildeler av.

Et britisk forskerteam fra Warwick University , Lotus Engineering og London Taxis International , har utviklet metoder for støping og "sveising" av selvforsterket polypropylen (Self-reinforced polypropylene - SrPP).

Dermed kan det relativt billige og lett gjenvinnbare materialet brukes i mange flere bildeler, uten å måtte forsterkes med glass- eller karbonfiber.

For å lage SrPP må vanlig polypropylen varmes og strekkes for å bearbeide molekylstrukturen. Nøkkelen ligger i å finne riktig temperatur og oppvarmingsmetode.

Lotus-test

Nå mener de å ha kommet fram til metoder som gjør at SrPP kan brukes til å lage bildeler som beholder styrken og er stivt nok samt at de kan sammenføye deler uten å svekke styrken. SrPP kan både støpes og presses til ønsket form.

Flere bildeler er laget utprøvd i den nye bilen Lotus Elise, som er 57 prosent lettere enn om vanlige bilder ble brukt.Utgangspunktet for prosjektet er et EU-direktiv som krever at 80 prosent av materialene i biler fra 2006 skal kunne gjenvinnes eller gjenbrukes. Kravene blir strengere de følgende år til så å si alt i en bil skal komme til nytte igjen.

Forskerne mener materialet kan benyttes på langt flere områder, alt fra leggskinn for fotballspillere til hjelmer og kofferter.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.