NATURVITENSKAP

Ny plast til bil

Tore Stensvold
29. juli 2005 - 08:08

Vanlig polypropylen er ikke sterkt og stivt nok til å lage bildeler av.

Et britisk forskerteam fra Warwick University , Lotus Engineering og London Taxis International , har utviklet metoder for støping og "sveising" av selvforsterket polypropylen (Self-reinforced polypropylene - SrPP).

Dermed kan det relativt billige og lett gjenvinnbare materialet brukes i mange flere bildeler, uten å måtte forsterkes med glass- eller karbonfiber.

For å lage SrPP må vanlig polypropylen varmes og strekkes for å bearbeide molekylstrukturen. Nøkkelen ligger i å finne riktig temperatur og oppvarmingsmetode.

Lotus-test

Nå mener de å ha kommet fram til metoder som gjør at SrPP kan brukes til å lage bildeler som beholder styrken og er stivt nok samt at de kan sammenføye deler uten å svekke styrken. SrPP kan både støpes og presses til ønsket form.

Flere bildeler er laget utprøvd i den nye bilen Lotus Elise, som er 57 prosent lettere enn om vanlige bilder ble brukt.



Utgangspunktet for prosjektet er et EU-direktiv som krever at 80 prosent av materialene i biler fra 2006 skal kunne gjenvinnes eller gjenbrukes. Kravene blir strengere de følgende år til så å si alt i en bil skal komme til nytte igjen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Forskerne mener materialet kan benyttes på langt flere områder, alt fra leggskinn for fotballspillere til hjelmer og kofferter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.