NATURVITENSKAP

Ny plante truer allergikere

Atle Abelsen
4. apr. 2002 - 11:06

Det dreier seg om planten beiskambrosia, som er vanlig i Sør-Europa og USA. Der er planten den vanligste årsaken til pollenallergi hos millioner av mennesker. Svenske biologer og allergieksperter frykyer nå at den kan ha slått rot for godt også i Skandinavia.

Kan utvikle hardførhet

- Dette er en plante som foreløpig er ukjent på våre breddegrader. Men vi utelukker ikke at den i løpet av noen år - kanskje tiår - kan utvikle nok hardførhet til å tåle nattetemperaturene også i det sørlige Norge, sier forskeren Hallvard Ramfjord hos NTNU. Han er ansvarlig for pollentellingen i Norge.

Professor Kai-Håkon Carlsen ved Voksentoppen Senter for astma og allergi håper at vi slipper å se denne veksten hos oss.

- Ragweed, som den kalles i USA, er den viktigste årsaken til pollenallergi hos amerikanerne. Allergenet i pollenkornene er svært aggressive, og foråsaker uvanlig sterke rhinokonjunktuvitter.

Overraskende rask etablering

Beiskambrosia kan ha innvandret til Sør-Sverige som blindpassasjerer hos sydenturister, eller funnet veien selv via vær og vind.. Planten defineres som et ugress, men har også vunnet status som prydplante i Sverige.

Nå har imidlertid svenske botanikere og polleneksperter slått alarm, og gjennomført omfattende lukeprosjekter for å begrense spredningen. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig, når planten allerede har bitt seg fast i faunaen.

- Vi hadde ikke regnet med at den skulle klare å tilpasse seg Skandinaviske forhold så raskt, innrømmer Ramfjord ved NTNU. Dermed kan han heller ikke utelukke at den kommer raskere til Norge enn hva ekspertene i utgangspunktet tror.

- Det kan kanskje ha noe med klimaendringer å gjøre, spekulerer professor Carlsen ved Voksentoppen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.