NETTARKIV

Ny planet funnet

De kjente planetoppdagerne dr. Geoffrey Marcy ved University of California at Berkeley og dr. Paul Butler ved Carnegie Institution annonserte 13. juni funnet av en Jupiter-lignende planet i omtrent samme avstand fra en sollignende stjerne som Jupiters fra Solen.

Marcy og Butler oppdaget allerede i 1996 en planet rundt 55 Cancri i stjernebildet Cancer. Denne planeten har en masse på litt under Jupiters, men kretser rundt stjernen på 14,6 dager i en avstand av bare en tiendedels astronomisk enhet, altså en tiendedel av gjennomsnittsavstanden Jorden-Solen (149,6 millioner kilometer). Den nye planetens bane ligger i en avstand av 5,5 astronomiske enheter fra stjernen, mot 5,2 for Jupiter. I en ganske sirkelformet bane er omløpstiden omkring 13 år, mot Jupiters 11,86 år. Massen er 3,5-5 ganger Jupiters.

- Vi har ennå ikke funnet en eksakt solsystem-analog, som ville ha en sirkelformet bane og en masse mer lik Jupiters. Men dette viser at vi nærmer oss, sa Butler.

En forskergruppe bestående av Marcy, Butler og dr. Debra A. Fisher annonserte samtidig funnet av 13 nye ekstrasolare planeter, slik at det samlede antallet nå er over 90. En av de 13 nye er den minste hittil med en masse på 15 prosent av Jupiters og 40 ganger Jordens.

Erik Tandberg

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.