DOKTORGRADER

Ny optimeringsalgoritme

22. okt. 2001 - 12:52

Slike store problemer oppstår blant annet i prosessindustrien når en ønsker å bestemme optimale design- eller driftsstrategier under betingelser som er gitt av den aktuelle prosessen og andre forhold.

I avhandlingen testes den nye algoritmen på et slikt tilfelle, der en ønsker å finne optimal driftsstrategi for sintringsanlegget på smelteverket i Sauda. Algoritmen er laget slik at alle mellomsvar alltid oppfyller betingelser av typene "mindre enn" og "større enn". Denne egenskapen kan være nyttig hvis algoritmen må avbrytes før det endelige svaret er funnet.

Avhandlingen gir større kunnskap om samspillet mellom optimeringsalgoritmer og modellrepresentasjon. Algoritmen rFSQP er ikke begrenset til prosessindustri. Den kan derfor anvendes på alle ulineære optimeringsproblemer.

Avhandlingen har tittelen "The optimization algorithm rFSQP with application to nonlinear model predictive control of grate sintering" (Optimeringsalgoritmen rFSQP med anvendelse på ulineær modellprediktiv regulering av sintring). Den er utført ved Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU, med professor Bjarne A. Foss som hovedveileder og førsteamanuensis Tor A. Johansen som medveileder.

Frode Martinsen har tilbrakt et semester ved Carnegie Mellom Universitet i Pittsburgh, USA. Arbeidet er utført med støtte fra Norges forskningsråd.

Avhandlingen er innlevert til forsvar for graden dr.ing. Disputasen vil finne sted 23. oktober.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.