ARBEIDSLIV

Ny NITO-general

12. des. 2000 - 10:58

John Arne Haugen (54) fra Raufoss er valgt til ny president i Norges Ingeniørorganisasjon (NITO). Valget skjedde på NITOs representantskapsmøte i Trondheim den 3. desember.

Haugen har de siste to årene vært visepresident i NITO. Han representerer NITO Oppland, og arbeider som markedssjef for ammunisjon ved Nammo Raufoss AS på Raufoss. – Jeg er glad for tilliten som er vist meg. Vi skal arbeide videre for å modernisere NITO som organisasjon, sa Haugen til Teknisk Ukeblad.

John A. Haugen er født og oppvokst på Gjøvik. Han er utdannet kjemiingeniør fra Østfold Ingeniørhøgskole. I hele sitt yrkesaktive liv har han arbeidet ved ammunisjonsfabrikken.

Det var lenge uvisst om valgkomiteens innstilling på Haugen ville vinne frem, eller om den sittende presidenten Roger Johansen fra Fredrikstad ville bli gjenvalgt. Oscar Mowinckel fra Drammen ble valgt til ny visepresident.

Ny lønnspolitikk

Mye av avtaleverket i offentlig sektor er uegnet som redskap for en moderne lønnspolitikk, mener NITO. Avtaleverket må endres, med vekt på lokal tilpasning, fleksibilitet og ansvar – Utviklingen har løpt fra sentraliserte lønnsoppgjør. Arbeidsgiverne må få utøve sitt ansvar også når det gjelder lønn, uttaler representantskapsmøtet.

Kommunene og statlige etater sliter med å skaffe ingeniører. I 2010 vil de trolig mangle mer enn 15 000 ingeniører. Arbeidsgiverne i offentlig sektor har ikke muligheter til selv å ivareta lønnspolitikken, fordi det avsettes alt for lite penger til lokale forhandlinger. – Så lenge nesten alle pengene i lønnsoppgjørene fordeles sentralt, vil arbeidsgiverne fortsatt stå uten reelle muligheter til å rekruttere og beholde de personer og yrkesgrupper de trenger, forteller informasjonssjef Arve Christensen i NITO.

Ny organisasjon

Organisasjonsendringer var en viktig sak på årets representantskapsmøte. Landsmøteperioden ble endret fra to til tre år, og budsjettperioden fra to til ett år.

Dagens representantskapsmøter deles i to: Kongressen, som heretter blir NITOs øverste organ, skal møtes hvert tredje år. Her skal de mer langsiktige prioriteringene fastlegges. Ledermøtet skal samles to ganger i året og behandle regnskap om våren og budsjett om høsten.

Et forslag om å utelukke forhandlingsutvalgene fra NITOs øverste organ ble lansert under debatten. Dette ble avvist fordi lønnsarbeidet er jobb nummer én i NITO – derfor må forhandlingsutvalgene være representert.

Ungdomskonferanse

I forkant av representanskapsmøtet holdt NITO en temakonferanse myntet på ungdom. – Vi har en faretruende svak rekruttering til ingeniøryrkene. Dersom utviklingen fortsetter, setter det hele velferden for Norge i fare, mener avtroppende president Roger Johansen.

Mer 130 ungdommer fra Trondheim og omegn møtte opp og ble fortalt om mulighetene i yrket, blant annet på Fosen Mekaniske Verksted – en bedrift som har spesialisert seg på bygging av kombinerte ferger og cruiseskip. Verftet skal dessuten bygge World Residence Sea, drømmeskipet med luksusleiligheter til sjøs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.