NETTARKIV

Ny NIF-president: Samarbeidets mann

Den 59 år gamle Gunnar Berg er valgt til ny president i NIF, Norske Sivilingeniører Forening, for perioden 2001 til 2003. – Min viktigste oppgave er å sørge for god rekruttering til NIF og til realfagsutdanning i Norge. For å få til det må teknologenes betydning i samfunnet vises bedre, sier han. Dette ønsker Berg å få til i nært samarbeid med Nito. Sammen skal de to organisasjonene fremme teknologien og dens betydning for dagens samfunn.

– Jeg er overbevist om at det er kun teknologene som kan løse forurensingsproblemene i dagens samfunn. Alt det som er gjort av teknologiske forbedringer rundt industrien i Grenlandsområdet har overbevist meg om dette. Selv om det var ingeniørene som bygde de forurensende fabrikkene, er det ingeniørene som har løst forurensingsproblemet, sier sivilingeniøren som gikk ut av NTH Bygg i 1966.

Rehabiliterer

Til daglig har Berg sitt virke som sjefsingeniør i Porsgrunn kommune, men er for tiden engasjert som prosjektleder for rehabiliteringen av Telemarkskanalen.

– Det er spesielt hyggelig at jeg ble valgt her under representantskapsmøte på Loen i Sogn og Fjordane. Årsaken til at vi møtes her, er at det er 100 år siden NIFs grunnlegger Peter Andreas Blix ble gravlagt i Hove kirke på Vik i Sogn. Han arbeidet som kjent som ingeniør under arbeidet med Telemarkskanalen. Uten at vi trenger å sammenliknes for øvrig.

Ut av skyggenes dal

Berg understreker at samfunnet blir mer og mer teknologisk, samtidig som teknologene kommer mer og mer i skyggen. – I dag er det en selvfølge at broene står når de er bygget. Det var ingen selvfølge før. Tidligere ledet tekologene arbeidet, og de var synlige. I dag er for mange isolert på et kontor. Jeg vil oppfordre alle til å gjøre seg mer synlige i samfunnsdebatten. Dette er ikke bare presidentens ansvar, men hver og en av våre 36.000 medlemmer må klare å gjøre seg bemerket. Det er tross alt velutdannede og ressurssterke mennesker vi snakker om.

– Jeg ser det derfor som en av mine viktigste oppgaver å reise rundt og snakke med flest mulig lokale avdelinger og medlemmer rundt i Norge. Min oppgave er å inspirere og motivere til å arbeide lokalt ved å markere seg i lokalsamfunnet. Bare tenk på hva som vil skje dersom ingeniørene la ned arbeidet i kommunene og i bedriftene. Ingeniørens betydning for dagens samfunn må frem. Dette vil bidra til økt rekruttering både til NIF og til realfagsutdanningen, mener han bestemt.

Gass til Norge

Gunnar Berg er opptatt av er å utnytte gassen som ressurs i Norge. – Vi må tenke på å bruke gassen på samme måte som vannkraften. Gassen kan være grunnlaget for mye ny industri og virksomhet. Jeg har tro på Norge som gassnasjon og at gassen utnyttes til gavn for landet.

Berg er vel forberedt til å ta vervet som ny NIF-president i de kommende to årene. Etter at han har vært visepresident en periode, har han fått god innblikk i hva vervet innebærer. – Jeg tror det kan være nyttig å få en president som ikke bor i Oslo. Vi ser verden litt annerledes utenfra distriktene. Jeg skal være en talsmann for alle i organisasjonen vår, avslutter Berg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.