IKT

Ny nett-trussel

Arkivfoto
Arkivfoto Bilde: Joachim Seehusen

Danske sikkerhetseksperter i firmaet Secunia advarer mot alvorlige hull i Microsofts nettleser Internet Explorer.

Bare ved å klikke på en uskyldig utseende nettside kan du skaffe deg mye bryderi. Du må også være forsiktig med å klikke og dra bilder eller andre elementer fra nettsidene over i andre programmer eller på din harddisk.

- Sikkerhetshullet har ikke ført til noen omfattende problemer ennå. Men erfaringen viser at det tar kort tid fra de er funnet, til ondsinnede nettskurker tar muligheten i bruk, advarer sikkerhetssjef Thomas Kristensen hos Secunia.

Det som kan skje er at en såkalt cyber flash kan utnyttes av nettskurker til å laste ned småprogrammer til din datamaskin som brukes til å laste ned uønskede nettsider, overvåking og uønsket aktivitet på din harddisk.

MS Windows Service Pack 2 har en sikkerhetsfunksjonalitet som settes ut av spill av Explorer. Normalt skal en nettsurfer godta om en fil skal lastes ned eller ikke, men ved en spesiell koding av nettsiden kan programmer og andre nettsider lastes ned uten at nettsurferen vil det.

I tillegg finnes det en feil i en funksjon i Explorer som gjør det lettere å laste ned nettsider med såkalte trojanske hester.

- Det finnes en måte å redusere problemet på. Man kan gå på innstillinger i menyen og deaktivere drag and drop or copy and paste files. Sett også sikkerhetsnivået for Internet til høyt, råder Kristensen.

Problemet oppstår ikke for brukere som anvender andre nettlesere, som Netscape, Opera eller Firefox.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.