NATURVITENSKAP

Ny nanolab vil friste norske bedrifter

Espen Leirset
23. juni 2006 - 07:00
Vis mer

Forrige uke åpnet den franske forskningsstiftelsen CEA Leti nanoklyngen Minatec i Grenoble, Frankrike.

Klyngen er allerede etablert som en av verdens fem fremste, og forskerne i klyngen jobber innen mikroelektronikk, nanoteknologi og integrering av avanserte enheter i forskjellige systemer.

– Franske forskningsmiljøer har vært kritisert for å ha for lite kontakt med bedriftene. Derfor er denne satsingen unik i fransk og europeisk målestokk, sier 27 år gamle Marte Fjelland fra Stavanger.

Hun er hyret inn av CEA Leti for å undersøke norske og skandinaviske bedrifters behov for nanoteknologisk kompetanse.

Målet er å knytte kontakt mellom Minatec og norske bedrifter som har behov for kompetanse innen nanoteknologi, og spesielt nanoelektronikk og sensorteknologi.Vil knytte kontakt

– Minatec er et brohode inn til forskerne ved CEA Leti og de tekniske universitetene i Grenoble. Med 2000 forskere og flere tilknyttede organisasjoner er det vanskelig å komme utenfra og ha oversikt over den kompetansen som finnes. Derfor har vi egne kontaktpersoner for hver region som bedriftene kan forholde seg til, sier Fjelland.

En rekke bedrifter er allerede etablert i klyngen. I en egen fløy ved Minatec-campusen kan bedrifter leie kontorer og arbeide sammen med forskere i de mange laboratoriene.

Norske Sensonor er blant bedriftene som har kontakt med nanoklyngen i Grenoble.

– Vi oppfatter CEA Leti som en av de ledende klyngene innen mikrosystemer og nanoteknologi, sier forskningskoordinator Per Gløersen i Sensonor til Teknisk Ukeblad.

De deltok ikke på konferansen «Minatec Crossroads» hvor Teknisk Ukeblad deltok, men har i flere EU-prosjekter samarbeidet med forskningsmiljøet i Grenoble.

Kjappe brikker

På campusen ligger de superrene laboratoriene på rekke og rad, til sammen ti tusen kvadratmeter hvor det pusses og flikkes på silisiumplater for at elektronikkindustrien skal kunne overføre data enda raskere i sine brikker.

I andre laboratorier utvikler de franske forskerne nye LCD-TV-er som ved hjelp av nanopartikler gir skarpere bilde og kan bli billigere enn dagens apparater.

Vi får også demonstrert en ny type infrarøde videokamera som øker oppløsningen i nattkikkerter og nattbaserte videokameraer.

Flere koordinatorer jobber ved Minatec for å øke kontakten med bedrifter i ulike regioner i verden. David Holden arbeider for å koble amerikansk kapital med franske forskere.

– I USA vil alle forskerne være businessmenn, så det er en haug med businessmenn som leter etter de beste ideene. Her i Grenoble er det fortsatt veldig mange ideer som ikke er oppdaget av investorer, og vi jobber med å gjøre dem kjent, sier Holden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.