SAMFUNN

Ny moms: Det offentlige taper

29. nov. 2000 - 13:50

– Vi er motstandere av moms på tjenester så lenge refusjonsordningene i stat og kommune ikke blir bedre, sier rådgiver Klas Svanteson ved Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). Det private næringsliv rammes ikke like hardt av den nye momsen på tjenester.

De 330 konsulentfirmaene som er tilsluttet RIF selger tjenester for 1,8 milliarder kroner i året til stat og kommune. Svanteson anslår at om lag halvparten er tjenester som vil bli påvirket av tjenestemomsen.

– Enten må kommune og stat ansette egne folk til å utføre konsulentarbeidet, eller så blir tjenestene dyrere for dem, sier Svanteson.

Kommuneøkonomien belastes

Fra Kommunenes Sentralforbund (KS) får tekblad.no opplyst at kommunenes økonomi vil bli belastet i den grad budsjettforliket gir merutgifter til kommunene. Det ligger ikke an til at refusjonsordningene for kommunene blir endret. I praksis betyr det at kostnadene for kjøp av konsulenttjenester blir høyere.

I det opprinnelige budsjettopplegget fikk kommunene en kompensasjon på 190 millioner kroner for de økte avgiftene som følge av momsreformen.I forliket er kompensasjon redusert til 140 millioner kroner.

Kompensasjonen ytes ved bruk av tjenester til nedriving, oppføring, reparasjon og vedlikehold av bygg, anlegg og fast eiendom, inkludert teknisk bistand til arbeidet.

Men kompensasjonssatsen for bygg- og anleggsarbeider hvor det bare leveres tjenester er ikke mer enn 60 prosent. Hvis det også leveres varer, er satsen 35 prosent, og 80 prosent hvis det er snakk om rene konsulenttjenester.

Den private industrien blir derimot ikke rammet av tjenestemomsen, siden inngående moms er fradragsberettiget.

– Vi ser kun bokføringsmessige konsekvenser av momsforslaget, sier fagsjef Sindre Finnes Prosessindustriens Landsforening (PIL).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.