T2

Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

Norske poLight håper å få de store mobilprodusentene på kroken.

28. feb. 2013 - 09:36

BARCELONA: Den norskutviklede linseteknologien som selskapet poLight står bak nærmer seg telefonene.

I Barcelona i fjor viste selskapet prototyper på kretskort. I år viser de en telefon med teknologien på plass i en telefon. Og vi ble sjeldent imponert.

Kjapp

For denne teknologien kan endre fokus på kameraet på et millisekund. Det er enormt mye kjappere enn et tradisjonelt linsesystem i et mobilkamera som må flytte en glasslinse i et magnetfelt.

Det gir muligheter som ingen annen teknologi kan konkurrere med, og det har poLight utnyttet.

– Vi har ansatt folk for å utvikle programvare og det er den vi viser her. Vi kaller den Touch and re-Focus. Det som skjer når du tar et bilde er at kameraet i virkeligheten tar opptil fem bilder av det samme motivet. Hvert av bildene tas med en ny fokusinnstilling, men fordi vi kan gjør det så raskt tar vi bildene så raskt at kamerabevegelser ikke betyr noe. Når du senere ser på bildet kan du peke på det og refokusere det, sier administrerende direktør i poLight Christan Dupont.

Les også: Ny brikke gir 4G overalt

Alt i fokus: Trekker du ned knappen kommer hele bildet i fokus. Nesten magisk. Odd Richard Valmot

Vi tester

Vi fikk prøve det og det virker nesten magisk. Et trykk med fingeren flytter fokus foran, bak eller i midten.

Men det er ikke alt. Vi kunne også dra en knapp på siden av bildet nedover og få alt i fokus.

– Dette kan ikke et vanlig mobilkamera gjøre. For det første fokuserer det så tregt at du vil flytte på kameraet mellom hver gang. Dessuten endrer du bildestørrelsen mellom hver fokusering. Det slipper vi, for vi flytter ikke linseelementet, vi bare former selve linsen slik at den bryter lyset på en annen måte.

– Vi har vist teknologien til alle de store mobilprodusentene og de er veldig begeistret. Vi er ganske trygge på at de første telefonene kommer på markedet neste år. Om alle kommer til å bruke den er ikke godt å si, men vi tror vi har et svært interessant produkt i dette markedet, sier Dupont.

Les mer om teknologien i denne saken.

Snakker med de store: Adm. direktør i poLight, Christan Dupont, forteller at alle de store mobilprodusentene er veldig begeistret for den norske linseteknologien. Odd Richard Valmot

Bygger produksjonslinje

poLight har valgt Texas Instrument som produksjonspartner og det bygges nå en produksjonslinje ved deres fabrikk i Dallas. Den vil være klar til serieproduksjon i andre halvår.

Selve sammenstillingen av de mikromekaniske linsene vil gjøres hos en produksjonspartner i Taiwan. Men den aller hemmeligste ingrediensen skal fremstilles i Norge. Det er selve polymeren som gjør at linsen kan formes.

– Den blandingen setter vi ikke ut til noen andre og vi vokter oppskriften godt. Men dette er ikke storproduksjon. En liter holder til en million linser, sier Dupont.

Skanne tekst

Dupont tror også teknologien vil bli svært nyttig for alle som skal bruke mobilen til å skanne tekstdokumenter.

Det største problemet for disse er at hele siden ikke er i fokus. Det fikser den nye norske teknologien.

Les også:

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent

Er klokka den nye greia?

Ser om pakken din er blitt mishandlet under transport  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.