INDUSTRI

Ny metode bryter ned «evighetskjemikalier»

PFAS-stoffer kan brytes ned med en energieffektiv metode, viser forskning. 90 prosent av miljøgiften ble uskadeliggjort. Hvis resultatet kan overføres til vanlig vann, er den en suksess, sier en svensk ekspert.

Miljøgiften PFAS er svært vanskelig å bryte ned. Her heller melkebonde Laura Stone i USA ut dagens produksjon etter å ha oppdaget at det er for mye PFAS i både melken, jorda og høyet på gården – noe som skyldes et offentlig program for gjødsling for mange år siden.
Miljøgiften PFAS er svært vanskelig å bryte ned. Her heller melkebonde Laura Stone i USA ut dagens produksjon etter å ha oppdaget at det er for mye PFAS i både melken, jorda og høyet på gården – noe som skyldes et offentlig program for gjødsling for mange år siden. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB
Linda Nohrstedt, Ny Teknik
30. aug. 2022 - 17:00

Kjemikaliegruppen PFAS kalles ofte evighetskjemikalier på grunn av den sterke bindingen mellom karbon og fluor. Den gjør stoffene ekstremt stabile. Når de kommer ut i naturen, brytes de i prinsippet aldri ned.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.