OLJE OG GASS

Ny lekkasje for BP: – Kan være hull i rørene

Foringsrørene i ulykkesbrønnen kan være skadet, mener forskningssjef Inge Manfred Carlsen ved SINTEF Petroleumsforskning.
Foringsrørene i ulykkesbrønnen kan være skadet, mener forskningssjef Inge Manfred Carlsen ved SINTEF Petroleumsforskning. Bilde: HO
Ole K. Helgesen
19. juli 2010 - 13:19

Etter tre døgn uten oljeutslipp i Mexicogolfen kom det i dag meldinger fra amerikanske myndigheter om at det er en lekkasje fra havbunnen i nærheten av brønnen.

Det er foreløpig usikkert om det hydrokarboner som lekker ut. Det skal også være observert metan som pipler ut nær brønnen.

BP hevder det er usikkert om lekkasjen kommer fra brønnen. Talsmann i BP, Robert Wine, sier til Reuters at det er BP selv som har informert myndighetene om lekkasjen.

– Dataene blir nå vurdert av myndighetenes eksperter, sier han.

Kan være skadet

Forskningssjef Inge Manfred Carlsen ved SINTEF Petroleumsforskning sier foringsrørene i brønnen kan ha blitt skadet av utblåsningen.

– Det er naturlig at man følger nøye med på det som skjer rundt innstengningen av brønnen da trykket vil stige og tilstanden til foringsrørene er usikker. Overvåking av trykket i brønnen vil kunne si mye om integriteten av brønnen. På den annen side er naturlige lekkasjer gjennom havbunnen ikke uvanlig og brukes også aktivt i oljeleting, sier han til Teknisk Ukeblad.

Følges nøye

Admiral Thad Allen, som leder den amerikanske kystvaktens innsats for å begrense katastrofen, sier i dag i en melding at BP har gitt myndighetene svar på de spørsmål de hadde i forbindelse med lekkasjen.

- Vi har tillatt BP å fortsette testingen i nye 24 timer dersom de oppfølger sine forpliktelser om nøyaktig overvåkning av ethvert tegn på noe som kan gjøre situasjonen verre, sier han i meldingen.

Han understreker at de har muligheten til å fange opp oljen dersom det er nødvendig.Nytt utslipp

Hvis brønnen lekker, må ventilene på oppsamlingshetten som er plassert over brønnen åpnes igjen. Da vil det trolig bli sluppet ut olje i to til tre dager før BP får på plass utstyr til å samle opp oljen gjennom hetten.

Ekspertene frykter at rørene nede i brønnen er skadet og at hydrokarboner skal lekke ut i formasjonen. Hvis ikke trykket holder seg på nærmere 500 til 600 bar, tyder det på at olje lekker ut et eller annet sted i brønnen.

Foreløpig har ikke trykket blitt fullt så høyt som BP håpet, men det stiger fortsatt sakte.

Kan miste kontroll

Lekkasjer kan oppstå hvor som helst i brønnen. Jo høyere en eventuell lekkasje oppstår, jo større fare er det for å miste kontrollen med utblåsningen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Hvis det skulle oppstå en lekkasje dypt nede i brønnen er det ikke umiddelbar fare for at olje skal komme opp til havbunnen, men over tid kan den strømme flere kilometer gjennom formasjonen og finne en rømningsvei i en forkastning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.