NATURVITENSKAP

Ny legering - null sølvpuss

SLUTTPUSSET: Med en ny sølvlegering fra rustfribyen Sheffield trenger ingen lenger å bry seg om sølvpuss, for bestikk osv. holder seg blankt og upåvirket til evig tid. Om man skal tro forskerne.
SLUTTPUSSET: Med en ny sølvlegering fra rustfribyen Sheffield trenger ingen lenger å bry seg om sølvpuss, for bestikk osv. holder seg blankt og upåvirket til evig tid. Om man skal tro forskerne. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
17. feb. 2006 - 14:58

Metallurgene ved Sheffield Hallam University’s Materials and Engineering Research Institute (MERI) har funnet en legering som gjør at sølv ikke reagerer med omgivelseslufta.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Doktor Hywel Jones forklarer det slik:

- Vi mennesker har brukt sølv i ca 5 000 år og dette er nok et av de viktigste fremskrittene, fordi vi nå unngår den svovelreaksjon som normalt sverter sølv ved kontakt med matvarer og luft.

Superhemmelig

Tidligere har man ifølge dr Jones bl.a. laget ”pussefrie” legeringer av sølv med germanium, men da blir sølvvarene kompliserte å fremstille.

Han vil ikke ut med hva den nye legeringen innholdreer, for det er en formahemmelighet som sølvvareprodusenten Carrs har betalt dyrt for.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.