OLJE OG GASS

Ny lab for bedre oljevern

TESTER UTSLIPPSSCENARIO: Seniorforsker Ivar Singsaas overværer testingen av en slimmer (oljeoppsamler) som er spesialutviklet for arktiske strøk.
TESTER UTSLIPPSSCENARIO: Seniorforsker Ivar Singsaas overværer testingen av en slimmer (oljeoppsamler) som er spesialutviklet for arktiske strøk. Bilde: Thor Nielsen
Espen Leirset
6. mars 2007 - 12:53

I går åpnet Sintef og Statoil det de beskriver som «et av verdens mest avanserte oljevernlaboratorier» i Trondheim. Anlegget er en del av Sintef SeaLab, og skal blant annet gi forskere og industri ny kunnskap om hvordan ulike oljeutslipp i havet bør håndteres.



Klimasimulator

Ett av laboratoriebassengene er utstyrt med en spesialdesignet klimasimulator. Her kan naturens luner rekonstrueres ved hjelp av avansert teknologi: både temperaturer, havstrømmer, vind, sollys, bølger og eventuelle isforhold som påvirker oljens oppførsel i det marine miljø. Dette gir forskerne mulighet til å studere hvordan ulike oljer vil oppføre seg i havet, og ikke minst hva som må til for å redusere skader på det utsatte miljøet.



Olje i is

Et mulig scenario ved oljeutslipp i Arktis, er at oljen faktisk blir innefrosset i is, og dermed kan forflytte seg i store mengder over lange avstander. En hypotese er at oljen brytes ned i innefrosset tilstand.



40 millioner

I laboratoriets største basseng kan man blant annet teste oljevernutstyr i sjøvann med inntil fem knop strømhastighet og med ulike bølgeforhold. Her kan man også teste oljevernteknologi under simulerte arktiske betingelser, med ulike typer sjøis og med temperaturer ned mot 20 minusgrader.

Anlegget har kostet 40 millioner kroner. Seks av dem har Statoil bidratt med.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.