KRAFT

Ny kraftstasjon i Rendal

Rendalen kraftverk er snart 40 år og skal nå erstattes med et nytt.
Rendalen kraftverk er snart 40 år og skal nå erstattes med et nytt. Bilde: Colourbox
Mona Sprenger
9. sep. 2009 - 09:04

Styret i Opplandskraft DA har vedtatt å starte opp arbeidene med ny kraftstasjon til erstatning for det snart 40 år gamle Rendalen kraftverk.

Alternativet ville vært rehabilitering av den eksisterende stasjonen uten produksjonsøkning.

Grønne sertifikater viktig

I en pressemelding skriver Opplandskraft at regjeringens avtale med Sverige om grønne sertifikater for ny, fornybar kraft blir svært viktig for lønnsomheten av en ny stasjon.

Avtalen legger opp til teknologinøytralitet. Det innebærer at vannkraftprosjekter som gis konsesjon, blir omfattet av grønne sertifikater.

Østerdalens største

Nye Rendalen kraftverk blir et av Østlandets største vannkraftverk med en årlig produksjon på ca 750 GWh. Det er ca 10 prosent mer enn i dag, og tilsvarer energiforbruket til ca 50 000 boliger.

Det nye kraftstasjonen vil være i drift fra høsten 2012. Arbeidet starter i oktober i år og leveransene til prosjektet vil komme fra åtte land og tre verdensdeler, og det vil være opp til 60 mann i arbeid under anleggsperioden.

Samarbeid

Eidsiva Vannkraft AS er operatør for kraftstasjonen og står også for planlegging og prosjektledelse. Forholdet til Rendalen kommune blir i pressemeldingen berømmet av prosjektleder Asbjørn Njøs.

– Et nært samspill med kommunene er bestandig en forutsetning for våre vannkraftprosjekter, sier Oddleiv Sæle, som er daglig leder i Opplandskraft DA og direktør i Eidsiva Vannkraft AS.

Opplandskraft DA eies av Akershus Energi AS, E-CO Vannkraft AS, Oppland Energi AS og Eidsiva Vannkraft AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.