INDUSTRI

Ny kraftlinje gir dyrere industristrøm

VIKTIG KUNDE: Elkem AS blir en av Statkrafts største industrikraftkunder, med et årlig volum på cirka 1,5 TWh frem til 2020.
VIKTIG KUNDE: Elkem AS blir en av Statkrafts største industrikraftkunder, med et årlig volum på cirka 1,5 TWh frem til 2020. Bilde: Betzy A. K. Thangstad/Elkem
Camilla Aadland
31. aug. 2009 - 07:03

Elkem Bremanger frykter høyere nettkostnader på grunn av ny kraftlinje mellom Ørskog og Fardal.

– Konklusjonen så langt er at trafostasjonen skal flyttes. Det kan bety at vi havner i regionalnettet i stedet for sentralnettet, noe som vil medføre ekstrakostnader for oss siden vi da må betale høyere tariff, sier direktør for Elkem Energi, Johan Chr. Hovland.

Ekstrakostnaden blir på 5-10 millioner kroner i året.Må løses

Hovland håper regjeringen gjør noe med dette.

– Det er viktig at ikke myndighetene blir fanget av at NVE og Statnett lager et regelverk som gjør at industrien taper. Det er et uttalt politisk mål at ikke industrien skal få økte nettkostnader, og det er viktig at dette følges opp, sier Hovland.

Han mener det er to måter å løse dette på:

– Enten ved å legge trafoen der vi er, eller ved å lage systemer der industrien betaler det samme uansett hvor den ligger.

Kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal er ventet å stå ferdig i 2014. Den har fått konsesjon av NVE, men er anket inn for Olje- og energidepartementet, som gjør det endelige vedtaket.Vil ha lik nettpris

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) har i lengre tid jobbet for å sikre industrien i regionen akseptabel nettariff.

– Regjeringen jobber med å sikre lik nettleie over hele landet, uansett hvilket nett en er tilknyttet, men det tar tid. Litt av problemstillingen med lik nettleie er at det er så mange nettselskaper, og vi må finne et system som er rettferdig, sier Heggø.

Traséer

I tillegg mener hun Statnett må vurdere nye traseer for kraftlinjen.

– Vi ser at dette kan komme til å slå uheldig ut for Elkem Bremanger, men vi synes må velge gode, tekniske løsninger for det totale kraftsystemet. Hva som skal være i og utenfor hvilke nettnivåer, kan forandres over tid og vi registrerer at det pågår utredninger om slike tariffspørsmål nå, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett.

Hun påpeker at de fysiske anleggene bygges for å stå i mange år.

– Vi har valgt trasé og løsning ut fra hva vi mener er det beste for kraftsystemet totalt sett, uavhengig av hva som blir definert inn i hvilke nettnivåer, sier Meldal.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.