ENERGI

Ny kraft i Årdal

29. jan. 2001 - 07:15

Regjeringen tillater at det bygges ut noen mindre tilleggsprosjekter for å utnytte kraftpotensialet best mulig. Hydro fikk ikke tillatelse til å tilleggsregulere Tyin. Vassdraget har vært regulert i lang tid, og bruker Tyin som magasin.

Det nye utbyggingen vil produsere 1460 gigawattimer (GWh) i året. Dette øker produksjonskapasiteten med nærmere 240 GWh i forhold til dagens produksjon.

– Denne saka er et godt eksempel på opprusting av eksisterende kraftanlegg med noen mindre utvidelser, som ikke fører med seg større inngrep i urørte områder. Jeg er fornøyd nå Hydros prosjekt gir så mye som 240 GWh ny kraft på nettet i året, sier olje- og energiminister Olav Akselsen.

I forbindelse med konsesjonstildelingen har regjeringen har bestemt at Hydro Aluminium skal gi et næringsfond på i alt 41 millioner kroner til berørte kommuner. Dette skal dekke skader og ulemper som utbyggingen kan medføre og for å at kommunene får en del i verdiskapingen. Vang kommune får 22 millioner kroner, Årdal kommune 13 millioner kroner, og Luster kommune seks millioner kroner.

Kommunene vil og få konsesjonsavgifter på i noe over fem millioner kroner i året fra den nye reguleringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.