KLIMA

Ny kostnadssprekk på Kårstø

Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø
Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø Bilde: Trond Gram
Trond Gram
15. mai 2008 - 11:16

Planleggingen av CO2-rensingen av gasskraftverket på Kårstø ble i desember 2006 anslått av NVE til å koste rundt 330 millioner kroner.

Nå viser det seg at det blir dyrere.

Kvalifikasjonskriteriene som ble kunngjort i desember 2007 anslås å bidra til økte planleggingsutgifter med rundt 102 millioner kroner.

120 mill. dyrere

Videre har Gassnova SF fulgt opp rapporten fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) i det pågående planleggingsarbeidet, og har blant annet prisjustert anslaget for planleggingskostnader. I tillegg er alle kostnadselementene i planleggingsfasen tillagt merverdiavgift.

Total øker derfor regjeringen budsjettet til planlegging av CO2-fangsten på Kårstø med 120 millioner kroner i revidert statsbudsjett, fra 167 til 285 millioner kroner i år.

Dyrere på Mongstad

Også planleggingen av testsenteret for CO2-fangst på Mongstad viser seg å bli dyrere.

Testsenteret er et samarbeid mellom blant andre StatoilHydro, Shell og Vattenfall på den ene siden og staten på den andre.

Under arbeidet har det kommet frem at kostnadene i planleggingsfasen vil bli høyere enn anslaget på avtaletidspunktet i juni 2007 og ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2008.

Planleggingen anslås å ha et samlet kostnadsomfang på om lag 260 millioner kroner.

Reduserer bevilgningene

Men på tross av økte utgifter reduseres bevilgningene til Mongstad-prosjektet. Årsaken er forsinkelsene.

Dermed er budsjettbehovet lavere enn det som ble anslått i fjorårets budsjett. Budsjettet til testsenteret på Mongstad reduseres derfor med 315 millioner kroner, fra 400 millioner til 85 millioner kroner.

Selv om pengene vil komme senere, er Bellona-leder Frederic Hauge skuffet over situasjonen:

– Jeg er dypt bekymret for framdriften for CO2-håndtering i Norge. Vi ser for mange utsettelser, sier han i en kommentar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.