BYGG

Ny kontrakt til Nexans

NY KONTRAKT: Skagerrak 4 ( SK 4 ) er en fjerde kraftkabelforbindelse mellom Danmark og Norge. Den vil gi en kapasitetsøkning på 700 MW.
NY KONTRAKT: Skagerrak 4 ( SK 4 ) er en fjerde kraftkabelforbindelse mellom Danmark og Norge. Den vil gi en kapasitetsøkning på 700 MW.
Mona Sprenger
7. jan. 2011 - 15:59

Nexans Norway har inngått en kontrakt til en verdi av 87 millioner euro (ca. 674 millioner norske kroner) med Energinet og Statnett, skriver selskapet i en pressemelding.

– Denne viktige kontrakten på Skagerrak 4-kabelen har gitt Nexans en god start på 2011, og vi er svært glade for å få samarbeide med Energinet og Statnett om oppgraderingen av denne strategiske kraftsjøkabelen, sier Yvon Raak, Nexans' Senior Corporate Executive Vice President i en uttalelse.

30 års trygghet

Skagerrak 4 (SK 4) er en fjerde kraftkabelforbindelse mellom Danmark og Norge. Den vil gi en kapasitetsøkning på 700 MW. Den nye kabelen vil gi en mer stabil kraftforsyning i Danmark og Norge.

Nexans installerte de to første HVDC-sjøkablene over Skagerrak (SK 1–2) mellom 1976 og 1977. 1993 ble sammenkoblingen oppgradert med en tredje kabel fra Nexans (SK 3).

– Et viktig argument i vår favør var at de tre eksisterende kablene er bevis på kvaliteten og påliteligheten til vår kabelteknologi innenfor et så krevende bruksområde, mener Yvon Raak

530 meters dyp

Nexans skal designe, produsere og installere den nye, 140 km lange sjøkabelen over Skagerrak mellom Jylland i Danmark og Norge. HVDC-kabelen for 500 kV skal produseres av Nexans' fabrikk i Halden.

Den vil være av typen MIND (Mass-Impregnated Non-Draining) og skal legges på opptil 530 meters dyp av skipet C/S Nexans Skagerrak. Samtidig skal Nexans installere en separat fiberoptisk sjøkabel som er produsert ved selskapets fabrikk på Rognan.

Kabelbeskyttelse

Som del av SK 4-prosjektet skal Nexans beskytte kraftkablene og de fiberoptiske kablene på havbunnen ved å grave dem ned ca. 1 meter under havbunnen. I likhet med de eksisterende SK 1–3-kablene skal SK 4 kobles til de lokale kraftnettene via HVDC-omformerstasjonene i Tjele i Danmark og i Kristiansand i Norge.

På norsk side skal Nexans også levere 12 km med jordkabel, som skal koble sjøkabelen til omformerstasjonen i Kristiansand.

SK 4 skal etter planen ferdigstilles innen utgangen av 2014.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.