NYHETSBREV

Ny kompaktaktuator fra Barkåker

4. jan. 2016 - 04:39

Det familiebaserte selskapet Electric Motion Technologies AS på Barkåker utenfor Tønsberg har aktuatorer som sitt kjerneprodukt og tilbyr disse til olje- og gassbransjen, til maritim industri og til andre bransjer. Daglig leder, Jakob Hope, som driver firmaet sammen med sin far, Ståle Hope, forteller at de har videreutviklet en aktuator de laget for flere år siden.

– Vi har videreført en tidligere løsning slik at vi nå har flere varianter. Aktuatorene har nå et bredt omfang og er blitt veldig kompakte, forteller han.

I praksis innebærer det en løsning der to enheter har blitt sammenstilt til en. Dermed er både størrelse og vekt betydelig redusert. Hope omtaler aktuatoren som «plug and play». Det innebærer at den kan kobles direkte til systemet den skal være en del av. Nå venter de på deler slik at de kan gjøre prototypene ordentlig ferdige og komme i gang med testingen. Etter planen skal den nye aktuatoren også EX-sertifiseres før de kommer i gang med serieproduksjonen. Han håper at de kan komme i gang med testingen innen en måneds tid og at prototypene dermed kan være klare i løpet av året. Da er alt klart for serieproduksjon tidlig på nyåret. Levering skal etter planen kunne skje i april neste år.

Tidlig i utviklingsstadiet på en aktuator fra Electric Motion Technologies. Det er denne som i ferdig tilstand vil se ut som animasjonen. Steinar Sund
Liten og kompakt

Kundene kan han ennå ikke fortelle om, bortsett fra at de kommer fra oljebransjen og at den nye aktuatoren skal brukes til ventilstyring.

– Kunden skal automatisere ventilene sine og har vært på leting etter en aktuator som kan gjøre det. Den må være liten og lett, forklarer han.

De har lett en god stund og har hatt problemer med å finne en som er liten og kompakt nok. De hadde noe liggende, som kunden syntes var interessant og var innenfor målene deres.

– I vår aktuator er alt innbygd. Dermed blir det mye kraft i forhold til størrelsen, forklarer han.

Systemet vil spare plass. Kabling og eksternt tilleggsutstyr blir overflødig. Aktuatoren gjør det mulig å automatisere prosessene etter kundens ønske.

Det er ikke første gangen Tønsberg-bedriften leverer utstyr til oljebransjen. Selskapet var midt oppe i et prosjekt for subsea som de har hatt fullt fokus på en stund. Nå måtte de midlertidig skifte fokus for å få dette til.

Har du lest: Lars Annfinn Ekornsæter slutter i NFA og går over i pensjonistenes rekker

Daglig leder i Electric Motion Technologies AS på Barkåker, Jakob Hope, viser fram to av aktuatorene de har laget. Aktuatorer er selskapets kjerneprodukt.
Stor interesse

Hope forteller at de har registrert stor interesse for den nye aktuatortypen. Kundene opplever spesielt kompaktheten som interessant.

– Den får vi gode tilbakemeldinger på, vi legger også vekt på å kunne tilpasse oss kundene og deres behov sier han.

Den daglige lederen mener dette er en av de store fordelene de har som liten bedrift når det gjelder de store selskapene. De kan enkelt gjennomføre tilpasninger etter kundenes behov og kan lettere skreddersy ting, men av de store selskapene får man det de har.

Upåvirket av nedgangen

Hope kan ikke si at han har merket den helt store nedgangen i oljebransjen. De leverer mange tjenester både til olje og gass og merker fortsatt stor etterspørsel. De har også levert store aktuatorer til skip.

Selv om aktuatorer er kjerneproduktet deres, er det ikke bare dette de driver med. Nå blir uansett de nye aktuatorene det viktigste produktet deres framover. Han tror ikke den nye aktuatortypen bare kan brukes i oljebransjen.

– Vi har vært i kontakt med en distributør i Sverige som ser mot andre typer industri, og de er absolutt interessert i å få en slik portefølje, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Interessen for produktet deres er med andre ord stor, og han tror denne aktuatorløsningen har et stort potensial innenfor flere bransjer, både prosess, robotikk og automatisering.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.