PRODUKSJON

Ny koloss unnfanget

General Electric (GE) kjøper Honeywell for hele 44 milliarder dollar. De to selskapenes samlede omsetning er 155 milliarder dollar i året, og antall ansatte er 460.000 personer. GE er fra før verdens største konsern, mens Honeywell i fjor ble rangert av Automation Research Company (ARC) som verdens største leverandør av prosessautomatiseringsutstyr.

Sammenslåingen vil styrke GE som leverandør av utstyr til luftfartsindustrien, men markedsanalytikerne venter også en fusjon mellom de to selskapenes automatiseringsaktiviteter.

Før kjøpet ble kjent, gikk det rykter om at Siemens var på banen som kjøper. Ryktet ble avkreftet, og det gikk ut informasjon om at det amerikanske selskapet United Technologies Corporation (UTC) forhandlet med Honeywell. Kort etter ble GE-avtalen annonsert.

Passer sammen

GE Fanuc Automation har sin styrke innen maskinstyring, programmerbare logiske styringer (PLS) og operatørgrensesnitt. Honeywell leverer prosessautomatiseringsutstyr. Sammen er selskapene en kraftfull konkurrent til ABB og Siemens.

I Norge representeres GE Fanuc av Norfass og Efa Elektro. Det er fortsatt uvisst hva som vil skje på det norske markedet. Honeywell AS i Norge har uttalt seg positivt om avtalen, og Efa Elektro AS satser sterkere enn før med GEs produkter.

Amerikansk-japansk

GE Fanuc oppsto i sin tid som en sammensmelting av amerikanske GE og japanske Fanuc Ltd. Selskapets hovedsete i Norden er GE Fanuc Automation AB i Sverige, hvor det jobber 25 mennesker med salg, markedsføring og support. Hovedavdelingen for Europa ligger i Luxemburg.

GE-konsernet er også i ferd med å bygge opp kraftvirksomheten i Norge, etter at selskapet kjøpte deler av Kværner.

Rockwells rolle som leverandør av maskinvare til Honeywells kontrollsystemer kan være truet av oppkjøpet, siden GE Fanuc har tilsvarende utstyr på programmet som Honeywell nå kjøper fra Rockwell. GE har på sin side en avtale med Honeywells konkurrent Invensys om å levere PLS-er.

Men det tar nok ennå noen måneder før noe skjer.

Les mer om: