ENERGI

Ny kinesisk gigant

18. des. 2000 - 07:30

Xiaowan kraftverk vil koste opp mot 34 milliarder kroner, og arbeidene skal påbegynnes i 2005. Kraftverket vil få en kapasitet på 5500 MW og skal kunne produsere nærmere 24 terawattimer årlig. Dette kraftverket er det andre av i alt åtte kraftverk som er bygd eller planlagt langs elva. Det første, Manwan kraftstasjon, sto ferdig i 1995 til en pris av drøyt fire milliarder kroner og produserer seks terawattimer årlig.

Anbudsinvitasjonene er allerede gått ut for Xiaowan-anlegget, som blir det største av de åtte langs Lancang, og det største i Kina nest etter Three Gorges. Etter planen skal de åtte kraftverkene får en samlet installert effekt på hele 15.550 MW. Til sammelikning så skal Three Gorges kraftverk i Yangtze-elva få 18.200 MW når det er ferdig i 2010, mens Vi i hele Norge har installert rundt 27.000 MW vannkraftgeneratorer.

Lancang er den femte største elva i kina. Den har sitt utspring i Tanggula-fjellmassivet i Tibet, og renner gjennom Yunnan-privinsen før den etter 4500 flyter sammen med Mekong-elva som i sin tur renner ut i Sør-Kina-havet.

Kraftverkene skal sikre kraftforsyningen i den folkerike Yunnan-provinsen og flere østlige provinser, og ha en flomdempende effekt. Nesten hvert år opplever kineserne store flomskader også langs denne elva.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.