ENERGI

Ny kinesisk atomkraft

30. des. 2000 - 09:00

Kineserne satte i forrige uke i drift et 10 megawatt stort kjernekraftverk ved foten av Den kinesiske mur, bare 40 kilometer unna hovedstaden Beijing. Dette er første gang kineserne baserer seg på sikker, vestlig kjernekraftteknologi.

Kraftverket har en moderne, høytemperatur gassavkjølt reaktor av samme slag som ellers bare er bygd i USA, Storbritannia, Tyskland og Japan. I motsetning til de tidligere kinesiske kraftverkene med foreldet østeuropeisk teknologi, vil dette automatisk stenges ned hvis det skjer noe kritisk med prosessen. Prosjekteringen startet i 1995, og kraftverket har kostet nærmere 300 millioner kroner.

Kjernekraftverket skal i hovedsak tjene til forskningsformål. Professor Wu Zongxin, som er leder for kjernekraftforskningen ved det prestisjefulle universitetet Qinghua i Beijing, sier til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at det forholdsvis lille kraftverket skal rede grunnen for at kineserne skal kunne bygge større kraftverk av samme type i årene som kommer. Kineserne har selv designet og prosjektert kraftverket og produsert alt utstyret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.