KRAFT

Ny internasjonal havvindkonkurranse

Hywind ny
Hywind ny Bilde: Statoil
Mona Sprenger
30. sep. 2010 - 10:01
Vis mer

The Carbon Trust lyser ut en internasjonal konkurranse for nye drift og vedlikeholdsløsninger innen offshore vind. Målet med konkurransen er å finne gode løsninger, for hvordan man kan frakte ingeniører og utstyr trygt ut til vindturbiner som kan befinne seg hele 200 kilometer ut i havet.

– Det er snakk om å operere i områder med tøffe vær- og vindforhold. Vi må tenke anderledes for å få ned kostnadene og samtidig iverta sikkerheten for drift og vedlikehold personell, forteller Elly Karlsen, teknologirådgiver innen offshore vind i Statoil.

Teknologisamarbeid

Statoil er en av flere bidragsyterne til denne konkurransen som er en del av Carbon Trust’s Offshore Wind Accelerator - et stort industrielt samarbeid med åtte energiselskaper.

– Dette er et teknologisamarbeid for å jobbe frem nye løsninger, for vår del dreier det seg om Doggerbank. Å finne sikre og kostnadseffektive løsninger er driveren for hele samarbeidet, forteller Karlsen.

Norsk kompetanse

I dag ligger vindparkene sjelden lengre ut en 20 kilometer fra land, men det neste tiåret vil vindparkene komme stadig lengre ut i havet med stadig tøffere værforhold. I Storbritannias runde tre med offshore vindkraft som skal settes i gang i 2014, vil omlag 1500 turbiner bli plassert opp til 200 kilometer offshore.

Konkurransen har som mål å øke tilgjengeligheten til vindturbinene med fire prosent.

– Vi henvender oss ikke bare til vindbransjen, men også til verft og den marine industrien. Norge har på dette området masse kompetanse og mange spenstige aktører, som vi gjerne vil få med på laget. Dette vil være en unik mulighet for å possisjonere seg som en framtidig leverandør innen offshore vind.

Karlsen understreker at det er viktig å få flere aktører på dette området.

– Det vil hjelpe på konkurransebildet og kostnadene.

– Været en begrensning

Den globale markedsverdien, for å utvikle disse løsningene er i følge Carbon Trust estimert til å være verdt over ti milliarder pund innen 2020.

Vindturbinene kan vanligvis produsere energi 90 prosent av tiden. Det er behov for tilsyn og vedlikehold gjennom året, og det gjøres av personell som går fra båter til stiger som er festet på sidene av turbinene.Dette fungerer godt i rolig sjø, men forholdene i fremtidens vindparker vil bli så tøffe at dette kun vil være mulig 160 dager i året.

– Været er en stor begrensning. Vi trenger et system som er mye mer robust og vi tror at det finnes løsninger der ute.

Nye fundament

Karlsen forteller at det har blitt gjennomført lignende konkurranser tidligere:

– Vi hadde en konkurranse som gikk på fundamentløsninger . På Doggerbank vil vi trenge andre fundamentløsninger enn monopæler som brukes for det meste i dag. Turbinene vil være større, havet noe dypere og bølgeforholdene tøffere. Forrige konkurranse ble en suksess med rundt 100 designforlsag og vi har nå fire til fem konsept som virker lovende.

– Kostnadene må ned

Storbritannnia vurderer nå å endre støtteordningene for offshore vind. Kan det får konsekvenser for satsingen og Doggerbank?

– Statoil jobber systematisk på dette området for å få ned kostnadene. Vi er helt enig med tidligere statsminister Gordon Brown i at kostnadene må ned. Vårt utgangspunkt er at offshore vind skal bli mer lønnsomt og bli mindre avhengig av subsidier.

De som kvalifiserer seg til konkurranse vil motta opp til 100 000 pund per konsept i utviklingsstøtte. I tillegg til at de får jobbe med åtte offshore vind selskaper som har lisenser for å utvikle 30 GW offshore vind i Storbritannia. Selskaper som er interessert i å delta i konkurransen må levere sine bidrag innen 26. november.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.