INDUSTRI

Ny industri til Grenland

RAFNES: Her på Ineos' industriområde på Rafnes skal Puralube Nordic etablere sitt nye reraffineringsanlegg for spillolje.
RAFNES: Her på Ineos' industriområde på Rafnes skal Puralube Nordic etablere sitt nye reraffineringsanlegg for spillolje. Bilde: Arkiv

NSO og Puralube

  • Norsk Spesial Olje, NSO, ble stiftet i 1986
  • Selskapet har Norges største behandlingsanlegg for spillolje og oljeforurenset vann på Kambo nord for Moss
  • Puralube GmbH ble etablert i 1995 og er et datterselskap til Puralube Inc med hovedkvarter i Wayne, USA
  • Puralube Nordic AS ble etablert som et joint venture mellom disse to selskapene tidligere i 2008 for å bygge og drive et reraffineringsanlegg for behandling av spillolje
  • Brukte smøreoljer er en verdifull ressurs som utnyttes dårlig ved forbrenning
  • Ifølge selskapet selv vil reraffineringen representere et redusert utslipp av CO2 med 50.000 tonn sammenlignet med tilsvarende produksjon fra råolje

Det er Puralube Nordic AS som nå varsler at de skal etablere et reraffineringsanlegg for behandling av spillolje.

Raffineriet skal bygges på Rafnes i Bamble kommune på tomta til Ineos Bamble AS.

Norsk-tysk-amerikansk

– Vi har arbeidet i mange år for å få etablert et skandinavisk reraffineringsanlegg for gjenvinning av brukte smøreoljer, sier styreleder Bent Langballe i Puralube Nordic AS.

Dette er et fellesforetak mellom Norsk Spesial Olje AS (NSO, etablert i 1986) og Puralube GmbH, det tyske datterselskapet til amerikanske Puralube Inc.

Rimelig gass

Det er rimelig tilgang på hydrogen og brenngass fra produksjonsenhetene til Ineos på Rafnes som har gjort det mulig å etablere anlegget i Norge på bekostning av lokaliseringer i Tyskland og England, forklarer selskapet i en pressemelding.

Puralube har siden 2004 hatt et tilsvarende anlegg i drift i Zeitz i Tyskland, og er i ferd med å bygge anlegg nummer to på samme sted.

For Bamble betyr samarbeidet et rikere industrielt miljø og tilbakeføring av industriarbeidsplasser etter at Ineos Polyolefins stengte PP-fabrikken.

Les også:

400 millioner – 40 arbeidsplasser

– Vi ser svært positivt på at vi får en nyetablering i vårt område. Vi har ytterligere areal tilgjengelig. Vi vil jobbe aktivt for å tiltrekke andre mulige aktører, slik at det på sikt kan bli et godt og variert industrimiljø på området. Dette vil skape ringvirkninger for hele regionen, sier administrerende direktør Magnar Bakke i Ineos Bamble.

Raffineriet skal stå ferdig i 2010 og er kostnadsberegnet til 400 millioner kroner. Anlegget vil gi mer enn 40 nye arbeidsplasser. I tillegg er det tegnet en opsjonsavtale for ytterligere leieareal for en eventuell andre produksjonslinje.

Unik teknologi

Produksjonskapasiteten blir 70.000 tonn i året. Det tilsvarer over halvparten av det årlige smøreoljesalget i Norge, men bare en liten del av produksjonen skal selges i Skandinavia.

Raffineringsteknologien som skal benyttes er utviklet av Puralube i samarbeid med amerikanske UOP. Den såkalte HyLube-prosessen baserer seg på rensing av spillolje med hydrogen under høyt trykk.

Les mer om teknologien her

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.