INDUSTRI

Ny industri til Grenland

RAFNES: Her på Ineos' industriområde på Rafnes skal Puralube Nordic etablere sitt nye reraffineringsanlegg for spillolje.
RAFNES: Her på Ineos' industriområde på Rafnes skal Puralube Nordic etablere sitt nye reraffineringsanlegg for spillolje. Bilde: Arkiv
24. sep. 2008 - 11:00
Vis mer

Det er Puralube Nordic AS som nå varsler at de skal etablere et reraffineringsanlegg for behandling av spillolje.

Raffineriet skal bygges på Rafnes i Bamble kommune på tomta til Ineos Bamble AS.

Norsk-tysk-amerikansk

– Vi har arbeidet i mange år for å få etablert et skandinavisk reraffineringsanlegg for gjenvinning av brukte smøreoljer, sier styreleder Bent Langballe i Puralube Nordic AS.

Dette er et fellesforetak mellom Norsk Spesial Olje AS (NSO, etablert i 1986) og Puralube GmbH, det tyske datterselskapet til amerikanske Puralube Inc.

Rimelig gass

Det er rimelig tilgang på hydrogen og brenngass fra produksjonsenhetene til Ineos på Rafnes som har gjort det mulig å etablere anlegget i Norge på bekostning av lokaliseringer i Tyskland og England, forklarer selskapet i en pressemelding.

Puralube har siden 2004 hatt et tilsvarende anlegg i drift i Zeitz i Tyskland, og er i ferd med å bygge anlegg nummer to på samme sted.

For Bamble betyr samarbeidet et rikere industrielt miljø og tilbakeføring av industriarbeidsplasser etter at Ineos Polyolefins stengte PP-fabrikken.

Les også:

400 millioner – 40 arbeidsplasser

– Vi ser svært positivt på at vi får en nyetablering i vårt område. Vi har ytterligere areal tilgjengelig. Vi vil jobbe aktivt for å tiltrekke andre mulige aktører, slik at det på sikt kan bli et godt og variert industrimiljø på området. Dette vil skape ringvirkninger for hele regionen, sier administrerende direktør Magnar Bakke i Ineos Bamble.

Raffineriet skal stå ferdig i 2010 og er kostnadsberegnet til 400 millioner kroner. Anlegget vil gi mer enn 40 nye arbeidsplasser. I tillegg er det tegnet en opsjonsavtale for ytterligere leieareal for en eventuell andre produksjonslinje.

Unik teknologi

Produksjonskapasiteten blir 70.000 tonn i året. Det tilsvarer over halvparten av det årlige smøreoljesalget i Norge, men bare en liten del av produksjonen skal selges i Skandinavia.

Raffineringsteknologien som skal benyttes er utviklet av Puralube i samarbeid med amerikanske UOP. Den såkalte HyLube-prosessen baserer seg på rensing av spillolje med hydrogen under høyt trykk.

Les mer om teknologien her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.