BYGG

Ny hovedstad på knapt ti år

Veslemøy Nestvold
15. okt. 2007 - 07:08

Tysklands nye hovedstad Berlin har tatt form på knappe 10 år.

En hektisk byggeperiode og sammensmelting av øst- og vesttysk byggestil har gitt et interessant resultat.

Se bildeserien!

Smeltedigel

Gjestearbeidere fra hele Europa har vært med på tidenes byggeprosjekt og arkitekter og ingeniører fra hele verden har konkurrert om oppdrag.

I Berlin er både innbyggerne, politkerne og byplanleggerne opptatt av hvordan byen skal se ut. Og alle verdens mest berømte arkitekter har vært med å sette sitt preg på hovedstaden for et gjenforent Tyskland.

Blanding

Berlin er en drøm å oppleve for både vanlige turister, arkitekter og bygningsingeniører samt kulturinteresserte. Moderne arkitektur er godt blandet inn i mangehundreårig arkitekturhistorie. Teknisk ukeblad var med da Norsk forening for Stålkonkstruksjoner arrangerte studiereise nylig.

Byen har det høyeste antall vitenskapelige institusjoner i Europa med sine 140 000 studenter fordelt på fire universitet og en mengde høyskoler.

Har alt

Byen har også tre operaer, et uttall museer og teatre, flere banesystem og mange kunstinstitusjoner som følge av at byen tidligere var delt i to. Berlin har også 2500 store og små parker og den eldste - Grosser Tiergarten - ligger midt i sentrum.

Parken som har en 500 år lang historie ble liggende i VestBerlin da byen ble delt og muren ble lagt langs den ene enden av parken.

Energi

I dag er byggeaktiviteten dalende og arbeidsledigheten blant arkitekter og bygningsarbeidere igjen i ferd med å stige, ifølge vår Berlin-guide og arkitekt Inger-Johanne Tollaas. Selv har hun spesialisert seg på energivennlig bygging samt arkitekturguiding for norske grupper på besøk i byen.

30% av kontorlokalene står i dag tomme og området rundt Potsdamer Platz som skulle bli et nytt shopping- og kontorområde, er veldig stille på dagtid.

Se bildeserie fra Berlins praktbygg!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.