IT

Ny GPS sier ifra om broen er for lav

TomTom vil løse utfordringer for de store kjøretøyene.

Trailervenn: TomTom har laget en egen GPS med egne kart for trailere.
Trailervenn: TomTom har laget en egen GPS med egne kart for trailere. Bilde: TomTom

Det er ikke bare, bare å kjøre trailer. Plutselig kommer du til underganger, veibegrensinger, hastighetsbegrensninger, blindveier, skarpe U-svinger og andre livet som gjør livet fryktelig surt.

Heldigvis er det noen som har tenkt på det, og mer til:

TomTom har laget et eget kart for sjåfører med de veldig store kjøredoningene. Det gjør at de finner frem uten slike showstoppere.

I tillegg til et vanlig veikart inneholder det informasjon om alle slags begrensinger og hvor store de er.

Les også: Oslo har blant de verste ettermiddagsrushene i Europa

Egen GPS

Det som trengs i tillegg til kartet er en egen GPS, Truck Live.

Verken GPS-en eller kartet kan jo vite noe om den doningen sjåføren skal ratte rundt i, så det må du fortelle den. Føreren må legge inn hvor langt, bredt og høyt kjøretøyet er, hva det veier og hvordan vekten hviler på hver aksel.

Skal det fraktes potensielt skadelig last slik som sprengstoff kan det også legges inn i GPS-en slik at den kan beregne en lovlig rute. Det er ikke alle steder du får kjøre rundt med eksplosiver.

Det har selvfølgelig vært traumatisk for den gamle forretningsmodellen til GPS-leverandørene at Google, Microsoft og andre leverer kartene gratis. Resultatet er at kart ikke koster noe lenger her heller. Nå kan man fornye kartet fire ganger i året uten kostnad.

Les også: – F-35 er det beste flyet som er laget

Trailerrute

Resultatet er at kjøreruten blir spesialberegnet for den enkelte trailer utenom alle hindre som ikke stopper vanlig biler.

Dessuten: Ingen sjåfører liker å bli fotografert i en fotoboks, enten de måler hastigheten der og da, eller måler gjennomsnittsfart. Derfor har Truck Live selvfølgelig fotoboksvarsel, men den mottar også informasjon om kontroller fra andre brukere i sanntid. Om det er lov er vi usikre på. 

Enheten holder også sjåføren oppdatert om været og gir et femdagersvarsel for ruten som er lagt inn.

Les også: Smart cruisekontroll sparer drivstoff

Køovervåkning

Truck Live er koblet til mobilnettet og mottar også trafikkinformasjon i sanntid fra andre brukere.

HD Traffic, som TomToms system heter, overvåker køsituasjonen over hele Europa og hjelper til med å finne alternativer om det skulle stoppe opp lengre frem.

Politiets store skrekk er at trailersjåfører begynner å fikle med GPS-en eller telefonen når de kjører. Det er ikke noe problem her, for denne dingsen kan stemmestyres og i tillegg kan den kontrollere telefonen med stemme.

On the road again: Slike kjøretøyer liker ikke u-svinger og lave broer.
Politiets store skrekk er at trailersjåfører begynner å fikle med GPS-en eller telefonen når de kjører. Det er ikke noe problem her, for denne dingsen kan stemmestyres og i tillegg kan den kontrollere telefonen med stemme. On the road again: Slike kjøretøyer liker ikke u-svinger og lave broer TomTom

Les også:  

– Ingen skal dø eller skades i en Volvo 2020-modell

Apple satser på innendørs navigasjon

Kan gjøre Europa uavhengig av GPS  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.