NETTARKIV

Ny FoU-melding

KOMMENTAR - av Joachim Seehusen

Forberedelsene er allerede i gang i Utdannings- og forskningsdepartementet, som vil samarbeide tett med Nærings- og handelsdepartementet.

Den formelle beslutningen blir først tatt til høsten, men om Kristin Clemet fortsatt er statsråd, tyder alt på at meldingen kommer, sier en kilde i departementet.

Hovedfokus i denne meldingen blir instituttsektoren. Norge har et høyt antall små forskningsinstitutter.

I Technopolis-rapporten om Forskningsrådet ble måten instituttsektoren er organisert på utsatt for sterk kritikk. Clemet har allerede varslet en gjennomgang av instituttsektoren.

Hvilke mål som skal gjelde for norsk forskningspolitikk, må nødvendigvis bli et annet viktig element i denne meldingen.

Det er åpenbart at målene som ble satt i forrige forskningsmelding, Forskning ved et tidsskille fra 1999, ikke blir nådd.

Det blir en politisk utfordring å (bort)forklare dette og samtidig legge frem en ny melding som sikter høyere enn den forrige. I en situasjon hvor EU har enda høyere mål for sin FoU-vekst for å redusere gapet mellom egen FoU og USA og Japan, er ytterligere vekstmål boritmot en selvfølge som verken regjeringen eller Stortinget kan vri seg unna.

En høytstående kilde i Forskningsepartmentet antyder at det kan bli aktuelt å sette andre mål enn forskning som andel av brutto nasjonalprodukt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.