Langtidsplan for Forsvaret

Ny forsvarsplan klar: Flere folk i 2021 og løfte om helikopter­støtte til Hæren på Bardufoss

I Forsvarets nye langtidsplan kommer bemanningen til å bli styrket med 310 ansatte neste år. Hæren loves helikopterstøtte på Bardufoss i 2024.

Ifølge flertallet på Stortinget skal Bell 412-helikoptre erstattes med nye helikoptre til Forsvarets Spesialstyrker. Bildet er fra Øvelse Faryab på Setermoen.
Ifølge flertallet på Stortinget skal Bell 412-helikoptre erstattes med nye helikoptre til Forsvarets Spesialstyrker. Bildet er fra Øvelse Faryab på Setermoen. (Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret)

I Forsvarets nye langtidsplan kommer bemanningen til å bli styrket med 310 ansatte neste år. Hæren loves helikopterstøtte på Bardufoss i 2024.

Partiene på Stortinget avsluttet fredag samtalene om den nye forsvarsstrukturen i årene 2021–2024.

– Vi kom i havn med innstillingen, men vi kom ikke fram til noe forlik, sier utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.

– Det er Frp som sikrer regjeringen flertall for styrkestrukturen i planen. Men vi har gjort en svak plan litt bedre, sier hun.

Utfallet av komitébehandlingen innebærer at det blir brukt rundt 400 millioner kroner mer på Forsvaret i 2021 enn det regjeringen har lagt opp til.

Flere folk

Det er nå flertall på Stortinget for å trappe opp bemanningen raskere enn regjeringen hadde lagt opp til, med 300 ansatte i 2021. Opprinnelig var det bare lagt opp til å øke bemanningen med 57 ansatte neste år.

Samtidig er det ifølge Huitfeldt tatt et første skritt i riktig retning i arbeidet med helikopterstøtte til Hæren.

– Det skal være dedikert helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss i en egen skvadron, sier hun.

– Nye helikoptre skal stasjoneres og ledes fra Bardufoss som en direkte støtte til Hæren, sier hun.

Frps Morten Wold sier økt helikopterkapasitet har vært noe av det viktigste for partiet.

– Dette vil gjøre våre mannskaper langt mer operative, sier Wold, sier han.

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes er glad samtalene er i havn.

– Arbeiderpartiet og Frp har vist forhandlingsvilje og bidratt til ansvarlige forbedringer i den nye Langtidsplanen for Forsvaret, sier han til NTB.

Flere punkter

Gjennom komitébehandlingen har det også blitt flertall for flere andre grep:

  • Det skal fremmes en sak om å erstatte dagens kystvakt- og støttefartøy, herunder en vurdering av en fremtidig standardisert fartøyklasse.
  • Enigheten innebærer også å utrede å benytte Haslemoen og Drevjamoen som supplement til rekruttskolen som lokaliseres på Terningmoen.
  • Det skal dessuten settes ned en forsvarskommisjon for å vurdere Norges sikkerhetspolitiske utfordringer.

– Det er et viktig gjennombrudd at hele Stortinget nå går inn for en ny forsvarskommisjon, et forslag SV til nå har stått alene om, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Ifølge Senterpartiet har regjeringen fått støtte fra Frp til en langtidsplan uten reell styrking av forsvarsevnen.

Les også

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå