KRAFT

Ny dansk-norsk milliardkabel

I DRIFT 4. KVARTAL: Den 4,6 milliarder dyre NorNed-kabelen blir verdens lengste undersjøiske kabel, og kan øke marginene til norsk kraftbransje ytterligere.
I DRIFT 4. KVARTAL: Den 4,6 milliarder dyre NorNed-kabelen blir verdens lengste undersjøiske kabel, og kan øke marginene til norsk kraftbransje ytterligere. Bilde: Statnett
Leif Hamnes
18. juni 2008 - 07:41

Skagerrak 4, som kabelen vil bli kalt, skal ifølge selskapene inneholde banebrytende løsninger.

Deler av kapasiteten (100 MW) vil bli reservert for salg av såkalte reguleringstjenester fra norske vannkraftverk til Danmark. Vannkraftens spesielle evne til rask produksjonsendring skal etter planen utnyttes kommersielt som en ”back-up” for dansk vindkraft.

Energinet.dk samarbeider også med E.On Netz for å øke overføringskapasiteten mellom Jylland og Tyskland. En ny forbindelse mellom Norge og Danmark vil ifølge Statnett dermed også innebære bedre kapasitet til å utveksle kraft med Nord-Tyskland.

Klar i 2014

Energiselskapene søker nå om konsesjon, og understreker at ingen investeringsbeslutninger for prosjektet er tatt før alle tillatelser fra myndighetene er på plass.

Ifølge selskapene er det behov for flere kabler mellom Norge og Danmark, både for å sikre leveringen av strøm i perioder med lite nedbør og for å være et klimavennlig tiltak.

– En ny kabel til Danmark kan være på plass rundt 2014, uttaler konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

Prislapp: Tre milliarder

Investeringen vil øke overføringskapasiteten med omtrent 60 prosent mellom Norge og Danmark. Totalkostnaden for prosjektet er beregnet til om lag tre milliarder norske kroner, som tilsvarer 370 millioner euro.

Sjøkabelkostnadene deles likt, mens landinvesteringene dekkes av hvert enkelt selskap.

Statnett og Energinet.dk eier og driver i dag tre likestrømskabler mellom landene, kalt Skagerrakforbindelsen. Den eksisterende forbindelsen har en samlet overføringskapasitet på om lag 1000 MW.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.