BYGG

Ny branntesting beskytter kulturhistoriske bygninger

Trebygg er spesielt utsatt for brann, men nå har et samarbeid mellom forskere og eksperter resultert i banebrytende funn som kan revolusjonere brannsikringen av historiske trebygg.

Rambøll har gjennomført tester av innbrenningstid og brannmotstandsevne på nye og originale tømmervegger, i laboratoriet til RISE Fire Research i Trondheim
Rambøll har gjennomført tester av innbrenningstid og brannmotstandsevne på nye og originale tømmervegger, i laboratoriet til RISE Fire Research i Trondheim Foto: Rambøll
4. juli 2024 - 08:43

Kjøpmannsgata i Trondheim, kjent for sine ærverdige trebygg langs Nidelva, er bakteppet i en ny studie som utforsker brannsikkerhet i kulturminner laget av tre.

Testresultatene fra prosjektet viser at tre som bærende element i brannvegger ikke bare er mulig, men også svært effektivt. Det kan ha stor betydning for bevaring av norsk kulturarv bygget i tre.

Kjøpmannsgata i Trondheim. Nå kan nye undersøkelser sikre de flotte byggene mot brannrisiko. <i>Foto:  Gorm Kallestad/ NTB</i>
Kjøpmannsgata i Trondheim. Nå kan nye undersøkelser sikre de flotte byggene mot brannrisiko. Foto:  Gorm Kallestad/ NTB

Rambøll har samarbeidet med Sintef og masterstudenter ved NTNU for å gjennomføre omfattende tester på både nye og originale tømmervegger. Testene ble utført ved RISE Fire Researchs laboratorium i Trondheim.

– Ved å foreta laboratorietester av både styrke og brannmotstand, høster vi kunnskap som er avgjørende for å kunne bevare de originale bæresystemene i så stor utstrekning som mulig, sier Dag Denstad, fagsjef for brannteknikk i Rambøll.

Branntestene indikerer at gamle byggeskikker kan forbedre brannmotstanden betraktelig. Tidligere luftlekkasjetester av tømmervegger tettet med lindrev har vist positive resultater, noe som inspirerte til de nye branntestene.

Fem ulike branntester av laftede tømmervegger ble utført, med tettinger bestående av lindrev og en "mørtel" av linolje, finsand og rugmel.

– Resultatene viste betydelige forbedringer med disse materialene, og veggene oppnådde brannmotstand i opptil 90 minutter, forklarer Denstad.

Prosjektet viser at gamle tømmerstokker har gode egenskaper både styrkemessig og brannmotstandsmessig. Denstad understreker viktigheten av å forstå de historiske konstruksjonene før man vurderer å erstatte dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.