KRAFT

Ny boreteknologi gir enklere småkraftutbygging

Mona Sprenger
27. apr. 2010 - 10:57
Vis mer

Utviklingsarbeidet er delvis finansiert av NVEs småkraftprogram, skriver NVE i en pressemelding.

Mandag 26. april åpnet vassdrags- og energidirektør Agnar Aas Hommafossen kraftstasjon på Heskestad i Rogaland. Den nye minikraftverket, som eies og drives av Heskestad Kraft AS, er ett av over 300 småkraftverk som er bygget siden 2004.

Ny boreteknolgi

Byggingen av Hommafossen kraftverk har bidratt til at Norhard, eid av Sira-Kvina kraftselskap, har utviklet en boreløsning som gjør det mulig å bygge vannveier til kraftverk på en mer økonomisk og miljømessig forsvarlig måte.

– Mange i kraftbransjen vil kunne ha glede av denne boreteknologien. Vi i NVE er stolte over å ha bidratt til at teknologien ble utviklet, slik at blant annet Hommafossen kraftverk kunne etableres, sa vassdrags- og energidirektør Agnar Aas under åpningen av minikraftverket.

– Miljøgevinst

Framføring av vann til kraftverk er ofte en utfordring, og kan i enkelte tilfeller stoppe planlagte småkraftverk. NVE fikk allerede i 2003 søknad fra Sira Kvina kraftselskap om støtte til et forprosjekt for utvikling av en ny type boremaskin. Senere har NVE støttet prosjektet med 2,65 millioner kroner fordelt over flere år. Den nye boreteknologien gjør at flere vannveier kan legges under jorden.

– I tillegg til at boreteknologien vil kunne utløse flere småkraftprosjekter fordi det blir rimeligere å føre vannet fram til kraftverkene, ser vi også en miljøgevinst i å få flere vannveier under bakken, understrekte Aas.

Olje- og energidepartementet la i 2003 fram en småkraftstrategi som NVE har fulgt opp med et småkraftprogram. Totalt har det blitt brukt 38,4 mill kroner i småkraftprogrammet i perioden 2002 -2010, fordelt på 60 prosjekter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.