DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Ny betalingsmodell for entreprenører skal føre til mindre salt på norske veier

Gjelder for alle nye kontrakter som starter opp i høst.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Kristian Kirk Mailand/Maimento
10. juli 2018 - 13:53

– Gode kjøreforhold med mindre salt på veiene – det er vårt mål. Nå endres betalingsmodellen til entreprenørene slik at de får insentiv til å endre strategien rundt bruk av salt på norske veier. Det kommer både bilene, miljøet og entreprenørene til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding fra Samferdseldsepartementet. 

Ekstra tur om nødvendig

Den nye betalingsmodellen gir entreprenørene som salter noe av godtgjørelse per time arbeidet. Dette vil gjelde for alle nye kontrakter med oppstart fra høsten 2018. Inntil nå er de kompensert for mengden salt som ble brukt. Det kan gi feil insentiv dersom målet er å redusere bruken av salt, heter det i meldingen. 

Bruk av salt på veiene om vinteren kan ha påvirkning på jord, biologi og vann.

– Vi ønsker å legge til rette for en mer bevisst holdning til bruk av salt på veiene. Det nye opplegget gir entreprenørene bedre mulighet til å justere mengden salt det faktisk er behov for på de ulike veistrekningene. I stedet for å bruke for å kanskje salte for mye på en tur, kan de nå i større grad ta en tur ekstra dersom forholdene krever det, sier samferdselsministeren.

Flere krav

I tillegg har veimyndighetene de siste årene satt krav om at strø- og brøytebilsjåførene må gjennomgå opplæring og bestå en test i vinterdrift med et spesialtilpasset opplegg for dem som salter.

Endringene i kontraktene og opplæringen er en oppfølging av «Salt SMART», et forskningsprogram Statens vegvesen gjennomførte fra 2007 til 2011. Fokuset har hele tiden vært å få bedre kontroll med bruken av salt på norske veier. Med mer firefelts vei kreves det salting av et større veiareal. Dette sammen med endringer i klimaet, er grunnen til at bruken av salt har økt de siste årene.

Du kan lese sluttraporten fra «Salt SMART» her.

Departementet opplyser videre at det i vintersesongen 2016/2017 ble strødd 231 000 tonn salt og 943 000 tonn sand på norske veier. Samtidig ble det brøytet 20,8 millioner kilometer. 

LES OGSÅ: Statens vegvesen hever driftskontrakt med entreprenør i Follo

LES OGSÅ: Veidrift AS mener seg urimelig behandlet av Vegvesenet etter kontraktsheving - tar saken til retten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.