T2

Ny barbermaskin kjøler ned huden

Braun prøver å få et forsprang til Philips.

Kjølig: Braun vil friste folk til å fornye barbersakene med en ny barbermaskin som kjøler ned huden når du barberer deg.
Kjølig: Braun vil friste folk til å fornye barbersakene med en ny barbermaskin som kjøler ned huden når du barberer deg. Bilde: Odd R. Valmot
15. juni 2013 - 19:41

Hudleger er enige om at barbering påvirker huden kraftig, og ikke til det bedre.

Selv menn har følsom hud. Den beste kuren er muligens ikke å barbere seg, men ikke alle vi se ut som julenissen.

Braun ruster nå opp sin evige kamp med Philips om menns skjegg. Deres siste barbermaskin med den nye °CoolTec-prinsippet, som kommer over sommeren, har et kjøleelement mellom de to barberhodene.

Det skal gjøre barberingen mer behagelig og irritere huden mindre. For varmen som barbermaskinen bidrar med er en viktig irritasjonsfaktor. Barberingen varmer opp huden ved å øke blodsirkulasjonen og skape friksjonsvarme.

Les også: Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Coolt

Det er ikke slik at du trenger å putte kjøleelementet i fryseren for å få det kalt.

Braun har tatt i bruk et kjent termoelektrisk prinsipp - Seebeck-effekten - som kan flytte varme fra en varm til en kald sone med strøm som går gjennom halvledere.

Det motsatte er også tilfelle ved at man kan generer strøm når man etablerer en termisk gradient over halvlederen.

Braun bruker et termoelektrisk halvlederelement som får en kald og en varm side når det tilføres strøm. Så bruker de et aluminiumselement med høy varmeledningsevne til å transportere varme fra huden og inn til den kalde siden av elementet.

Les også: Test av fire solide multifunksjonsskrivere

Kald på et blunk

I følge Braun tar det to minutter fra man skrur på maskinen til temperaturen synker rundt 20 grader i elementet.

I testgrupper som Braun har kjørt og sammenliknet det nye prinsippet med tilsvarende maskiner uten kjøling, sier 70 prosent av testpersonene foretrekker °CoolTec

Vi har testet en tidligversjon av den nye barbermaskinen, og opplever at elementet blir merkbart kaldere i løpet av noen sekunder.

Det at det blir kaldt oppleves også litt som om det blir vått. Uansett er det en behagelig følelse, men om vi blir mindre øm i huden sammenliknet med andre elektriske barbermaskiner kan vi ikke skrive under på. Det avhenger nok av hvor følsom hud man har.

En time lading holder til 45 minutter kjølig barbering, og de fleste klarer nok å få av seg skjegget på den tiden. Den elektrisk drevne kjølingen trekker ikke mye strøm.

Les også: Teknikkene for å tilberede perfekt kaffe

Verd pengene?

En helt annen ting man bør vurdere når man investerer i en ny barbermaskin, er om man foretrekker roterende eller pulserende hoder.

Braun sverger til pulsering, og °CoolTec har de siste innovasjoner i kniver og blader på dette området.

Philips er den store konkurrenten og har størst markedsandel. De har maskiner med roterende hoder som mange foretrekker på grunn av at de ikke vibrerer.

Begge prinsipper gir et gody barberresultat, men for de som vil kutte sjegget ørlite tettere mot huden så finnes det ikke en maskin som slår høvelen.

Les også:

Kjølig: Braun vil friste folk til å fornye barbersakene med en ny barbermaskin som kjøler ned huden når du barberer deg
Les også: Kjølig: Braun vil friste folk til å fornye barbersakene med en ny barbermaskin som kjøler ned huden når du barberer deg. Odd R. Valmot

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.