MOBIL

Nvidia lanserer Tegra 4

Tegra 4 har fått en rask firekjerneprosessor og 72 grafikkprosessorkjerner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. jan. 2013 - 08:26

Systembrikke

Systembrikken (engelsk: SoC, eller System-on-a-chip), er en brikke som integrerer alle grunnkomponentene som trengs i en datamaskin eller mobiltelefon.

En systembrikke inkluderer prosessor, minnekontroller, grafikkbrikke og mye annet som trengs i en mobiltelefon.

Nvidia har trukket sløret av sin nyeste Tegra-systembrikke. Oppfølgeren til Tegra 3 har fått navnet Tegra 4, og har  mer enn dobbelt så høy ytelse.

Noe mer oppsiktsvekkende er at grafikkprosessoren er 72-kjernet (!). Dette gjør at enheter med Tegra 4-brikken skal klare å spille av 4K-video. 4K er et begrep som brukes om video som har 4096 x 2160 pikslers oppløsning.

Cortex-A15

Selve prosessoren er en Cortex-A15, som i likhet med Tegra 3 har en strømsparekjerne. Dette vil si at det er en femte Cortex-A15-prosessorkjerne, som kun brukes når enheten trenger å holde liv i prosesser, som for eksempel ved videoavspilling.

Hastigheten skal ifølge Anandtech.com være på 1,9 GHz. Det er støtte for LP-DDR3-arbeidsminne, noe som vil si at Tegra 4 kan utstyres med raskt arbeidsminne. 

Videre har den nye brikken fått noe Nvidia kaller Computational Photography Architecture. Dette skal sørge for langt bedre kameraytelse, slik at du kan ta HDR-bilder og -video like enkelt som vanlige bilder og video.

Mer kraft, mindre strøm

Nvidia hevder at Tegra 4 er 2,6 ganger raskere enn Tegra 3 på nettsurfing, og har 6 ganger raskere grafikkytelse. Strømforbruket skal  være redusert med inntil 45 prosent.

Det er imidlertid ikke noe støtte for LTE (4G) bygget inn i Tegra 4-brikken. Men Nvidia introduserer samtidig LTE-brikken Icera 500, som  støtter LTE i alle bånd. Telefoner med Tegra 4 og LTE-støtte må altså utstyres med en ekstra brikke  for dette.

Vi antar at det vil lanseres en og annen telefon med Tegra 4 under CES-messen i Las Vegas denne uken.

Kilder: Nvidia.comAnandtech.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.