KRAFT

NVEs hederspris til byggmester

FIKK HEDERSPRIS: Seniorforsker ved Sintef Byggforsk, Tor Helge Dokka, mener byggebransjen har en ufortjent lav status, når det kommer til bransjens arbeid med energieffektivisering.
FIKK HEDERSPRIS: Seniorforsker ved Sintef Byggforsk, Tor Helge Dokka, mener byggebransjen har en ufortjent lav status, når det kommer til bransjens arbeid med energieffektivisering. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
15. okt. 2010 - 07:19

Byggmester, doktor ingeniør og seniorforsker ved Sintef Byggforsk, Tor Helge Dokka, er tildelt Norges Energidagers Hederspris for 2010.

Prisvinneren var ikke redd for å synge ut om en rekke forhold han er misfornøyd med når det kommer til arbeidet med energieffektivisering.



Langsiktig arbeid

Prisen ble delt ut på NVEs Energidager på Holmenkollen Park Hotel Rica, som fortsetter i dag.

– Fordi energisparingsarbeidet må ha et langsiktig perspektiv, er vi avhengige av at mennesker arbeier langsiktig med problemstillingene. I år har vi valgt å bruke hedersprisen til Energidagene til å trekke fram en ildsjel av de sjeldne i arbeidet med energieffektivisering, sa NVE-direktør Agnar Aas.



– Uglesett bransje

Tor Helge Dokka har jobbet innenfor fagfeltet energi i bygninger, og har solide kunnskaper innenfor planlegging, konstruksjon, byggeteknikk og byggeskikk, bygningsdetaljer og byggfysikk, VVS-installasjoner og energiutregninger, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Dokka kvitterte for prisen med følgende replikk:

– Byggebransjen har vært uglesett og har ikke fått den rollen vi skulle ha. Vi kan hevde oss i konkurransen med vindkraft og vannkraft, sa Dokka og viste til potensialet energieffektivisering har for å kutte utslippene av klimagasser.



Tull og tøys

– Flere påstår at Oslo vil trenge 3-4 TWh ekstra om noen år. Det er tull og tøys. Om det gikk som jeg vil, vil Oslo få et kraftoverskudd. Vi trenger ikke alle disse TWh'ene, sa Dokka.

Gjennom flere år har Dokka bidratt til, eller selv publisert, alt fra energi- og byggtekniske håndbøker, vitenskapelige publikasjoner i skjæringsfeltet mellom bygg, VVS og energi.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Halvere energibruk

Han påpekte at det er mulig å halvere energibruken i byggebransjen fra 80 TWh til 40 TWh innen 2040.

– På kort sikt vil det føre til overskudd av kraft, på lang sikt vil byggesektoren ha en avgjørende betydning mot nullutslippsamfunnet, mener Dokka.



Kritiserer sløsing av midler

Dokka kritiserer også det han mener er dårlig samordning mellom ulike instansers arbeid med energieffektivisering.

– Midlene til energibruk i bygg begynner å bli bra, men de samordnes ikke. Arbeidet med passivhus, Enovas programmer og byggeforskriften er dårlig samordnet, og det er en massiv sløsing med ressursbruk på dette feltet, mner Dokka.



Også internasjonal

Dokka har vært sentral i arbeidet med de nye energikravene fra Statens Byggtekniske etat.

Han har også vært med på å utforme det faglige grunnlaget for energimerkeordningen.

Internasjonalt har Dokka ledet to passivhuskonferanser og deltatt i en rekke prosjekter innenfor Det internasjonale energibyråets (IEA) samarbeid om kjøling og oppvarming.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.