TRAFIKK OG ITS

NVE trenger 3,9 milliarder til skredsikring - minst

NVE-direktør: Pengebehovet er trolig langt større.

Fylkesvei 451 (nå 5690) ved Jølster ble stengt av et stort jordskred i forrige uke. NVE har beregnet skredsikringsbehov for 3,9 milliarder kroner, men mener beløpet vil bli langt høyere hvis man gjør en systematisk kartlegging.
Fylkesvei 451 (nå 5690) ved Jølster ble stengt av et stort jordskred i forrige uke. NVE har beregnet skredsikringsbehov for 3,9 milliarder kroner, men mener beløpet vil bli langt høyere hvis man gjør en systematisk kartlegging. Foto: Jan Helge Albu, Statens vegvesen
AV NTB
5. aug. 2019 - 10:03

En ufullstendig oversikt på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) hjemmesider viser hvilke fylker og kommuner som har behov for flom- og skredsikringstiltak. Oversikten, som er basert på NVEs kartlegging av faresoner, søknader fra kommunene og behov som avdekkes gjennom flom- og skredhendelser, viser at det foreløpige kostnadsoverslaget er på 3,9 milliarder kroner, skriver VG. Oversikten ble sist oppdatert 4. januar i år.

Direktør for skred og vassdrag i NVE, Anne Britt Leifseth, sier til avisen at på grunn av klimaendringene ser de et økende behov for sikring. Forrige uke gikk et stort skred i Jølster kommune i Sogn og Fjordane.

– Det vi har skissert er nok et minimumsbehov. Jeg er ganske overbevist om at vi hadde funnet mer dersom vi hadde hatt en mer systematisk kartlegging, sier Leifseth.

Behovet er stort

I år fikk NVE 350 millioner kroner til flom- og skredsikring over statsbudsjettet. Leifseth mener det er relativt lite penger når behovet er stort, men at de jobber så godt de kan ut fra det de får.

– Konsekvensen blir uløste saker i mange områder, sier hun.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) har tidligere uttalt til VG at de foreløpig ikke har funnet plass til det skisserte behovet til NVE i budsjettene, men sier at siden 2014 har regjeringen satset 4,3 milliarder kroner over samferdselsdepartementets budsjett i rassikring av fylkesveier, hvorav 80 millioner kroner i Sogn og Fjordane.

 

Et jordras gikk mellom husene i Vassenden i Jølster kommune forrige uke. NVE skisserer at de har behov for rundt 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.