SNØSKRED

NVE: Snøskredfaren er høy - og øker

Snøskredfaren er betydelig i hele landet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Med varmere vær mot helgen, øker faren ytterligere.

I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet.
I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet. Maja Meyer/ Forsvaret
15. apr. 2022 - 07:24

– Det er i utgangspunktet ustabile forhold, så det at vi får varme i tillegg, gjør det enda mer ustabilt. Vi kan ikke gjøre annet enn å fraråde å være i skredterreng slik situasjonen er nå, sier vaktleder Emma Julseth Barfod i NVEs snøskredvarsling til NRK.

På langfredag og påskeaften er det meldt om betydelig skredfare (faregrad 3) i store deler av landet, ifølge varsom.no.

– Vi har det vi kaller vedvarende svake lag, som er veldig ustabile lag, høyt i snødekket. Når temperaturen nå stiger, svekkes det allerede ustabile snødekket enda mer, sier Barfod.

På Vestlandet steg temperaturene skjærtorsdag, noe som ifølge Barfod utløste flere naturlig utløste skred. Varmen er ventet å bevege seg nordover. Hun minner om at folk også må holde seg unna utløpsområdene for mulige skred.

Tross skredfaren, har de frivillige redningsmannskapene i Norsk Folkehjelp hatt rolige dager første del av høytiden. Før påske ble 44 personer tatt av skred, og fire av disse døde.

Les også

Østfoldbanen: Forsinkelser og innstillinger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.