Snøskred i påskefjellet

NVE: Snøskredfaren er høy - og øker

Snøskredfaren er betydelig i hele landet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Med varmere vær mot helgen, øker faren ytterligere.

I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet.
I slutten av mars ble fire personer hentet ut av et snøskred ved Blåruttinden i Balsfjord i Troms. Snøskredfaren er fortsatt betydelig i store deler av landet. (Maja Meyer/ Forsvaret )

Snøskredfaren er betydelig i hele landet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Med varmere vær mot helgen, øker faren ytterligere.

– Det er i utgangspunktet ustabile forhold, så det at vi får varme i tillegg, gjør det enda mer ustabilt. Vi kan ikke gjøre annet enn å fraråde å være i skredterreng slik situasjonen er nå, sier vaktleder Emma Julseth Barfod i NVEs snøskredvarsling til NRK.

På langfredag og påskeaften er det meldt om betydelig skredfare (faregrad 3) i store deler av landet, ifølge varsom.no.

– Vi har det vi kaller vedvarende svake lag, som er veldig ustabile lag, høyt i snødekket. Når temperaturen nå stiger, svekkes det allerede ustabile snødekket enda mer, sier Barfod.

På Vestlandet steg temperaturene skjærtorsdag, noe som ifølge Barfod utløste flere naturlig utløste skred. Varmen er ventet å bevege seg nordover. Hun minner om at folk også må holde seg unna utløpsområdene for mulige skred.

Tross skredfaren, har de frivillige redningsmannskapene i Norsk Folkehjelp hatt rolige dager første del av høytiden. Før påske ble 44 personer tatt av skred, og fire av disse døde.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå