KRAFT

NVE-sjefen: Lite attraktive vindmøller

NIMBY: Vindkraftverkene er ikke mer attraktive å ha i sin bakgård enn at hvis svenskene vil ha dem i sin, og vi får glede av billig strøm i vårt nordiske strømmarked, så er det ikke sikkert alle synes det er veldig sørgelig, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.
NIMBY: Vindkraftverkene er ikke mer attraktive å ha i sin bakgård enn at hvis svenskene vil ha dem i sin, og vi får glede av billig strøm i vårt nordiske strømmarked, så er det ikke sikkert alle synes det er veldig sørgelig, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
20. jan. 2012 - 09:03

Aktører i kraftbransjen har den siste tiden advart mot at lang saksbehandlingstid for nye konsesjoner gjør at elsertifikatutbyggingene isteden havner i Sverige.

Les også: Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige

Lite attraktivt

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud er mindre nervøs enn kraftutbyggerne for at Norge får sin andel av utbyggingene.

– Den eneste andelen vi forholder oss til i Norge er at vi skal finansiere halvparten av de 26,4 terawattimene. Det viktige er å få fram de beste prosjektene. Disse anleggene er ikke mer attraktive å ha i sin bakgård enn at hvis svenskene vil ha dem i sin bakgård og vi får glede av billig strøm i vårt nordiske strømmarked, så er det ikke sikkert alle synes det er veldig sørgelig. Min jobb er å bidra til at de beste prosjektene kommer fram. Vi tror at mange av dem ligger i Norge, sa NVE-sjefen på Paretos kraftkonferanse i forrige uke.

Les også: Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

Lavere strømpris

Etterpå utdypet Sanderud overfor Teknisk Ukeblad:

– Det jeg prøver å si er at det er viktig at det er de beste prosjektene som blir realisert. Så håper jeg at mye av det er i Norge, det er blant annet bra ut fra et næringsutviklingsperspektiv. Men vi har ingen vedtatt andel i produksjonen, vi har en andel av finansieringen [Norge og Sverige betaler halvparten hver]. Så samfunnsøkonomisk lønnsomhet og riktig prosjektrekkefølge er viktig, sier Sanderud.

– Så det er viktigere at det samlet sett fra Norge og Sverige blir bra enn at det blir bra for Norge?

– Jeg bør ikke sette de opp mot hverandre, men jeg synes det totalt sett er viktig, ja. Og det gir den laveste kraftprisen for forbrukerne, og det er også viktig, sier Sanderud.

Les også: – Regjeringen snakker med to tunger om strømprisene

Moe vil ha halvparten

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har tidligere uttalt at Norge har som ambisjon å ta halvparten av elsertifikatinvesteringene skal havne i Norge.

Statssekretær Eli Blakstad svarer slik på om Sanderud ikke undervurderer hvor viktig vindmølleutbygging kan bli for utvikling av næringsvirksomhet og arbeidsplasser i distriktene, og om han ikke uttaler seg på tvers av politiske ledelse i Olje- og energidepartementet?

"Elsertifikatordningen er en kostnadseffektiv måte å bygge ut ny fornybar energi. Utbyggingen vil skje i både Norge og Sverige. Ordningen legger opp til at de beste prosjektene realiseres først. Vi mener det er mange gode prosjekter i Norge", skriver hun i en e-post.

Les også: NVE varsler flere småkraft-avslag

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.