KRAFT

NVE inspiserte kraftverk som ikke finnes

EKSISTERTE IKKE: NVE trodde de inspiserte et mikrokraftverk, men istedet var det et drikkevannsuttak. (Illustrasjonsbilde)
EKSISTERTE IKKE: NVE trodde de inspiserte et mikrokraftverk, men istedet var det et drikkevannsuttak. (Illustrasjonsbilde) Bilde: Næs jernverksmuseum
Øyvind LieØyvind Lie
20. des. 2010 - 12:33

I forrige uke gikk NVE ut med en pressemelding om at fire av fem inspiserte konsesjonsfrie mini- og mikrokraftverk ikke drives etter forutsetningene.

Men Namdalsavisa melder at et av kraftverkene NVE “inspiserte”, aldri har blitt bygget og slett ikke idriftsatt. Årsaken var at den planlagte investeringen ble for stor. Likevel sendte NVE brev til grunneier Ivar Fossland i Namsos og beskyldte ham for å ha brutt vannressursloven.

– Dette er rett og slett for dårlig. Her ser det ut til at iveren etter å gå ut med pressemelding har vært større enn iveren etter å være nøyaktig, sier daglig leder i Småkraftforeninga, Henrik Glette, i en pressemelding.

Les også: Små kraftverk driver ulovlig

Les også: – Kommunene bør vedta småkraft

Alvorlige funn

Direktoratet kontrollerte i sommer 45 konsesjonsfrie mini- og mikrokraftverk. Kontrollen avslørte at mange av eierne ikke hadde rutiner for slipp av lavvannføring og at en del aktører ulovlig har overført bekker og regulert inntaksdammen for å gjøre prosjektene mer lønnsomme.

Inspektørene tok ikke kontakt med eierne i forkant, og ved kraftverket det er snakk om var det ingen til stede da inspektørene kom, sier NVEs fungerende kommunikasjonsdirektør Hilde Totland Harket til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Lurt og påført store tap

Drikkevannsuttak

Det var imidlertid et drikkevannsuttak nesten på samme sted som hvor kraftverket skulle ligget.

– Våre tilsynsfolk inspiserte drikkevannet og trodde det var kraftverket. Jeg kan jo bare beklage at vi har sendt et brev med påstand om feil ved et kraftverk som ikke eksisterer, sier Harket.

Les også: Villaks velter opprustning av vannkraftverk

– Dårlig kontroll

Henrik Glette er skeptisk til NVEs kvalitetskontroll.

– Kanskje burde NVE ha ventet med å slå på stortromma til de faktisk hadde kvalitetskontrollert egne resultater og fått tilsvar fra kraftverkseierne, sier han.

Småkraftforeninga mener fremdeles at det er uakseptabelt å drive i strid med regelverket.

– Jeg ba umiddelbart om et møte med NVE hvor vi diskuterte tiltak for å bedre kvalitetskontrollen i driften av de minste kraftverkene. Kanskje burde Agnar Aas kalle inn til et slikt møte internt også, sier Glette.

BILDETEKST: Henrik Glette, Småkraftforeninga
KRITISK: Leder Henrik Glette i Småkraftforeninga er kritisk til at NVE har beskyldt et mikrokraftverk som ikke finnes, for lovbrudd. Mona Sprenger

Bedt om kommentar

Harket understreker at NVE har sendt individuelle brev til alle de besøkte anleggene og bedt eierne om å kommentere funnene som er gjort. Dette er gjort for å avdekke om det er uklarhet om funnene før det er aktuelt å gå videre med eventuelle reaksjoner overfor eierne.

Men hun mener ikke NVEs troverdighet er svekket .

– Så vidt meg bekjent er det dette det eneste kraftverket hvor vi har gjort en slik feil, så dette svekker ikke troverdigheten til resten av undersøkelsen, sier Harket. Vi avventer svar på brevene våre fra alle eierne før vi går videre med saken, sier Harket.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.