BYGG

NVE glemte Romeriksporten

Romeriksporten. Flytoget.
Romeriksporten. Flytoget. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
28. okt. 2008 - 09:14

Nylig oppdaget en Flytog-lokfører et 25 centimeter stort skinnebrudd inne i Romeriksporten.

Lekker

Undersøkelser viser at det trolig er dryppvann fra det overliggende Nordre Puttjern som var årsaken til bruddet.

Det skal i dag lekke inn rundt 1.500 liter vann i minuttet, og det drypper rundt 250-300 steder i tunnelen, ifølge Jernbaneverket.

Det kan i verste fall gi ras lignende det man så i Hanekleivtunnelen, frykter flere.

– Skandale

I juli 2005 ba Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om forslag til hvordan Romeriksporten skulle overvåkes. Etter det glemte de hele saken, skriver Dagsavisen.

– Dette er intet mindre enn en skandale. I vårt svar til NVE i 2005 stilte vi krav om at overvåkingen måtte forlenges og forsterkes. I stedet har vi observert at Jernbaneverket har redusert sin overvåking, sier leder Steinar Saghaug i foreningen Østmarkas Venner.

Tiltak

I konsesjonsvilkårene for Romeriksporten fra 1998, framgår det at Jernbaneverket må gjennomføre undersøkelser og tiltak så lenge NVE mener det er nødvendig, for å sikre at vannet i Nordre Puttjern ikke forsvinner.

I juni 2005 sendte Jernbaneverket brev til NVE med spørsmål om de kunne avslutte en del av undersøkelsene. NVE svarte med å sende ut et høringsbrev en måned etter.

Svarfristen var satt til november samme år.

Permisjon

Siden da har direktoratet ikke foretatt seg noen ting.

– Det ser ut til at vi ikke har avsluttet saken med å fastsette et endelig overvåkingsprogram. Hun som er saksbehandler gikk ut i fødselspermisjon, og så har det vært et eller annet som har ført til at saken ikke er blitt fulgt opp, sier seniorrådgiver Haavard Østhagen i NVE til avisen.

Han sier at direktoratet nå vil gjenoppta saken, slik at den formelt kan avsluttes.

– Mer enn vi må

Jernbaneverket sier på sin side at de ikke arbeider i strid med konsesjonsvilkårene.

– Vi gjør mer enn vi må. Før 2005 fikk vi skriftlig godkjennelse fra NVE om å avslutte målingene i en del vann i området. Dette skjedde etter at vi fant ut at det ikke var noen lekkasje fra disse vannene ned i Romeriksporten. Derfor trengte vi ikke å fortsette målingene der, sier informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket Region øst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.