ARBEIDSLIV

NVE får kritikk

20. des. 2000 - 14:44

Verken Nordmøre Energiverk AS (NEAS) og Ørntua Vindkraft AS får lov til å bygge vindkraft på Smøla. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir likegodt hele kaka til storebror Statkraft.

Ikke for de mindre

– Det kan synes som om det er liten vits for mindre aktører å ta seg bryderiet med å utrede prosjekter i områder der statens eget selskap også har interesser, spekulerer nestleder og prosjektleder Tormod Stene i NEAS.

– Dette er bukken som passer havresekken, fastslår daglig leder Kåre Strømsli i Ørntua.

NEAS søkte om tillatelse til å reise 20 vindturbiner på til sammen 40 MW. Ørntua ville bygge et lite anlegg med tre turbiner på fire MW. Begrunnelsen fra NVE var at disse prosjektene ville få for store negative miljøkonsekvenser, sett i forhold til Statkrafts 75 vindturbiner på til sammen 150 MW.

– Vi er selvsagt skuffet, sier Stene i NEAS. Han avstår imidlertid fra ytterligere kommentarer før han har fått sett det endelige avslaget fra NVE.

– Begrunnelsen for avslaget betviler jeg. Vårt prosjekt er nøye tilpasset øyas topografi, og ligger godt innenfor de rammene for tilskudd som regjeringen har satt opp for i år, understreker Strømsli i Ørntua. Han steiler når han hører at NVE skisserer en statsstøtte på oppunder en halv milliard kroner til Statkrafts tre prosjekter på Hitra og Stadt i tillegg til Smøla. – Dette er gal anvendelse av folks skattepenger, sier han.

Anke

Verken Stene eller Strømsli vil gi seg umiddelbart med dette. – Vi skal ta det opp med våre samarbeidspartnere i Norsk Hydro og vurdere om vi skal anke, sier Stene i NEAS. – Det er slett ikke umulig at vi anker etter å ha sett den fyldige begrunnelsen for avslaget, sier Strømsli i Ørntua.

Smøla ligger innenfor NMEs geografiske interesseområde, og energiverket har siden 1989 hatt en 300 kW vindturbin i drift på øya.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.