KRAFT

– NVE driver med planøkonomi

PLANER: Fjellkraft har planer om småkraftutbygging i Ullsfjord i Troms, men opplever at NVE får frem konkurrerende prosjekter ved hjelp av Samlet plan.
PLANER: Fjellkraft har planer om småkraftutbygging i Ullsfjord i Troms, men opplever at NVE får frem konkurrerende prosjekter ved hjelp av Samlet plan. Bilde: Fjellkraft
Trond Gram
29. des. 2009 - 09:10
Vis mer

Småkraftutbyggere føler at store, regionale kraftselskaper graver frem gamle kraftprosjekter i konkurranse med deres egne prosjekter. Gjerne med hjelp fra NVE.

Thorstein Jenssen, administrerende direktør i Fjellkraft, Norges nest største utbygger av småkraft, mener NVE skyver Samlet plan foran seg når det kommer småkraftprosjekter som konkurrerer med større kraftselskapers planer.– Prosjekter opp av hatten

– Samlet plan ble laget på 1980-tallet. Den planen henger der fortsatt og det som ofte skjer når grunneier ønsker å bygge ut prosjekter er at kraftselskapene trekker opp gamle prosjekter av hatten, sier Jenssen.

Han viser til Ullsfjordområdet, hvor en rekke grunneiere har inngått en skriftlig avtale med både Fjellkraft og konkurrenten Småkraft om utbygging av totalt seks forskjellige småkraftprosjekter.

– Vi inngikk en avtale i 2005 med et 30-talls grunneiere på fire forskjellige prosjekter. Småkraft har en tilsvarende avtale med to prosjekter. Da planene ble presentert for NVE kom Samlet plan opp av skuffen og NVE tok kontakt med Troms kraft med forespørsel om hvordan status var for deres prosjekt, sier Jenssen til Teknisk Ukeblad.– Må ta hensyn PLANØKONOMI: Thorstein Jenssen i Fjellkraft mener Samlet plan er et utdatert planøkonomisk verktøy.
– Må ta hensyn PLANØKONOMI: Thorstein Jenssen i Fjellkraft mener Samlet plan er et utdatert planøkonomisk verktøy.

– Må ta hensyn

– Noen hvisket dem i øret at her var det ting på gang, og da kom det relativt kjapt en melding fra Troms kraft hvor de kokte sammen den gamle Samlet plan-utredningen fra 1980-tallet. Da ble alt satt på vent, legger han til.

Seksjonssjef Øystein Grundt i NVE bekrefter at direktoratet tok kontakt med Troms kraft da søknadene fra Fjellkraft kom inn.

– Vi var kjent med at Troms kraft hadde planer. For å få sortert ut synes vi det er riktig at vi får på plass også Samlet plan-prosjekter. Vi spurte om selskapet hadde tanker om et prosjekt, sier han.

– Vi må ta hensyn til Samlet plan i vår vurdering. Ressursutnyttelsen i et vassdrag skal vurderes.– Utdatert verktøy

Jenssen mener Samlet plan er et utdatert planverktøy som blir brukt som et redskap av de store kraftselskapene.

– NVE skyver Samlet plan foran seg og sier at de er nødt til å ta hensyn til den. Men dette er et gammelt planøkonomisk verktøy som blir brukt i et markedsøkonomisk spill, sier han.

Øystein Grundt forstår at NVEs framgangsmåte kan skape frustrasjon blant grunneierne.

– Ja, jeg skjønner at det kan oppleves som frustrerende at det kommer et annet prosjekt. Men vi er bundet av bestemmelsen i vannkraftloven om at vi må ta dette til behandling samtidig, sier han.Fortsatt gyldig

Samtidig så presiserer Grundt at regulerbar kraft anses som en fordel. Småkraftverk er sjelden regulerbare.

– Samlet plan stammer fra 80-tallet, er det ikke et utdatert verktøy?

– Vi ser at den fortsatt er gyldig i lovverket. Da er vi nødt til å forholde oss til det. Vi kan ikke endre på det, sier Grundt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.