KRAFT

- NVE bommer - beregningsuenighet på 1587 %

Størst sprik i virkelighetsoppfatningen er det i beregningen av kostnaden for rørledning mellom LNG-fabrikken på Snøhvit og gasskraftanlegget.

Mens Hammerfest Energi mener rørledningen vil koste 32 millioner kroner, mener Barlindhaug Consult og Statoil, som NVE også har fått tall fra, at denne vil koste 540 millioner kroner. En beregningsforskjell på 1587 %.

Ved siden av å kritisere beregningene, kritiserer Hammerfest Energi NVEs rolle;

– NVE har tatt investorenes rolle i denne saken. En avgjørelse om bygging må tas av investorene basert på markedet, og ikke i NVE, sier prosjektdirektør Bjørn Blix i Hammerfest Energi til Teknisk Ukeblad.Forskjellsbehandling

I sin klage kritiserer Hammerfest Energi NVE også for å forskjellsbehandle ulike miljøprosjekter samt manglende dokumentasjon av sine beregninger.

Prosjektdirektør Blix har heller ikke noe til overs for NVEs tekniske begrunnelse. Den går på at totalvirkningsgraden er for dårlig med 38 prosent elektrisk sammenlignet med gasskraftverk med aminrensing som foreslått på Kårstø med 49 prosent.

– Vi er inneforstått med at den elektriske virkningsgraden er lavere enn for anlegget på Kårstø, men vi planlegger også å utnytte varmen fra kraftverket. Da blir virkningsgraden for energiverket dobbelt så god. Dessuten, Statoil har fått konsesjon uten rensing på et energiverk på Melkøya. Der er virkningsgraden 39 prosent, sier Blix til Teknisk Ukeblad.

– Vi har fått et urimelig avslag, sier Blix.– Oppsiktsvekkende

Blix og Hammerfest Energi fikk i juni full støtte av miljøvernorganisasjonene Zero og Naturvernforbundet. – NVE har gitt konsesjon til alle gasskraftverk uten rensing, men sier altså nei til den første søknaden med rensing. Denne avgjørelsen er hårreisende, sier Marius Gjerset i Zero.

Prosjektet til Hammerfest Energi kunne gitt 100 MW CO 2-renset kraft og utslippsreduksjoner opptil 400 000 tonn CO 2. På nabotomten ligger gasskraftverket til Statoil på Snøhvit som snart vil føre til årlige utslipp av 900 000 tonn CO 2 – et anlegg uten CO 2-rensing som NVE har gitt tillatelse til.

– NVE har sagt ja til alle gasskraftverk uten CO 2-rensing. Når de nå behandler det første anlegget som har søkt med fangst av CO 2, så presterer de å si nei. Dette er oppsiktsvekkende, og en trist dag for alle som er opptatt av klimaspørsmål, sier Gjerset.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.