SKREDSIKRING

NVE: Behov for 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring

Et jordras gikk mellom husene i Vassenden i Jølster kommune forrige uke. NVE skisserer at de har behov for rundt 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring.
Et jordras gikk mellom husene i Vassenden i Jølster kommune forrige uke. NVE skisserer at de har behov for rundt 4 milliarder kroner til flom- og skredsikring. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
5. aug. 2019 - 09:47
NVE trenger nær 4 milliarder kroner til tiltak mot flom og skred, viser en kartlegging. Direktør Anne Britt Leifseth mener pengebehovet er langt større.
 

En ufullstendig oversikt på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) hjemmesider viser hvilke fylker og kommuner som har behov for flom- og skredsikringstiltak. Oversikten, som er basert på NVEs kartlegging av faresoner, søknader fra kommunene og behov som avdekkes gjennom flom- og skredhendelser, viser at det foreløpige kostnadsoverslaget er på 3,9 milliarder kroner, skriver VG. Oversikten ble sist oppdatert 4. januar i år.

Direktør for skred og vassdrag i NVE, Anne Britt Leifseth, sier til avisen at på grunn av klimaendringene ser de et økende behov for sikring. Forrige uke gikk et stort skred i Jølster kommune i Sogn og Fjordane.

– Det vi har skissert er nok et minimumsbehov. Jeg er ganske overbevist om at vi hadde funnet mer dersom vi hadde hatt en mer systematisk kartlegging, sier Leifseth.

I år fikk NVE 350 millioner kroner til flom- og skredsikring over statsbudsjettet. Leifseth mener det er relativt lite penger når behovet er stort, men at de jobber så godt de kan ut fra det de får.

– Konsekvensen blir uløste saker i mange områder, sier hun.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) har tidligere uttalt til VG at de foreløpig ikke har funnet plass til det skisserte behovet til NVE i budsjettene, men sier at siden 2014 har regjeringen satset 4,3 milliarder kroner over samferdselsdepartementets budsjett i rassikring av fylkesveier, hvorav 80 millioner kroner i Sogn og Fjordane.

Les også

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.