NVE: Behov for 2,5 milliarder kroner til flomforebygging

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har regnet ut at det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og skredsikringstiltak over hele landet.

Mesta setter ut varselkjegler om at autovernet ikke er til å stole på. Deler av veiskulderen er skyldt bort av vannet ved Tronoddbrua i Lom. Mildvær og mye regn har gitt vårflom-tilstander på senhøsten.
Mesta setter ut varselkjegler om at autovernet ikke er til å stole på. Deler av veiskulderen er skyldt bort av vannet ved Tronoddbrua i Lom. Mildvær og mye regn har gitt vårflom-tilstander på senhøsten. Foto: Ørn Borgen/NTB scanpix
16. okt. 2018 - 10:49

I regjeringens forslag til statsbudsjett fra forrige uke får NVE rundt 250 millioner kroner til skred- og flomsikringer, som bare er 10 prosent av det de selv mener det er behov for. I tillegg er det satt av 45 millioner kroner ekstra til sikring i Longyearbyen på Svalbard og åtte millioner kroner til forebygging av overvann, oversvømmelser i boligområder.

– Det lønner seg heller å forebygge enn å reparere, påpeker Grethe Helgås, fungerende direktør i skred- og vassdragsavdelingen i NVE, overfor Nationen.

Utregningene til NVE viser at til sammen 69 steder i Norge har behov for tiltak i størrelsesorden 5 millioner kroner eller mer, til sammen rundt 2,5 milliarder kroner.

I utkastet, som ble laget før flommen i helga, har NVE blant annet nevnt flomsikring av områdene som ble rammet: Elvene Otta og Lågen i Oppland for 45 millioner kroner, samt flom- og skredsikring i Stryn i Sogn og Fjordane for 30 millioner kroner.

– Lista gir en indikasjon på behovet for flom- og skredsikringstiltak som bør løses over tid. Etter en hendelse som helgas flom vil det også kunne være behov for hastetiltak, sier Helgås.

– Nylig sikret vi Odda sentrum mot flom, og det viser seg at denne sikringen har kommet til nytte, sier Helgås, som mener skadene der ville vært større uten.

LES OGSÅ: Flomvannet på vei ned

LES OGSÅ: NVE deler ut 76 millioner kroner til flom- og skredsikringstiltak i norske kommuner i år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.