KRAFT

NVE: Altfor mange vindkraftprosjekter

DÅRLIG NYTT: NVE-direktør Agnar Aas kom ikke med gode nyheter under åpningen av direktoratets vindkraftkonferanse på Stiklestad.
DÅRLIG NYTT: NVE-direktør Agnar Aas kom ikke med gode nyheter under åpningen av direktoratets vindkraftkonferanse på Stiklestad. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
26. aug. 2008 - 13:02

Stiklestad: I formiddag startet NVEs vindkraftkonferanse på Stiklestad i Verdal kommune i Nord-Trøndelag.

Flere hundre deltakere fra vindkraftbransjen og andre vindkraftinteresserte deltar.

NVE-direktør Agnar Aas' hovedbudskap under velkomsten var imidlertid på ingen måte positiv for vindkraftbransjen isolert sett.

Ikke plass

– Vi har i dag rundt tre til fire ganger så mange vindkraftsaker til behandling som det er plass til på nettet. Noen vil bli skuffet, men til gjengjeld vil de som ikke ønsker så mye vindkraft bli desto mer fornøyde. Uansett er jeg sikker på at vi skal klare å få til en god prosess rundt dette, sa Aas på konferansen.

I anledning konferansen har Enova og NVE fått utarbeidet en potensialstudie som viser hvor mye vindkraft som kan bygges ut fra 2010 til 2015.

Glemmer begrensninger

Studien viser at det i 2025 vil være plass til mellom 5000-7000 MW på land. Det tilsvarer rundt 2000-2500 vindturbiner.

Saksmengden til NVE står i sterk kontrast. Vindkraftsakene direktoratet har til behandling utgjør 14 500 MW.

– Det betyr at vi ikke kommer til å få mer enn halvparten av de vindturbinene som står oppreist i Danmark i dag, kommenterte Aas, som la til at strømnettets begrensninger ofte glemmes av både bransje og politikere.

Skille ut dårlige

Statssekretær Geir Pollestad er ikke skremt over tallene.

– Tallene viser at det ikke er grunnlag for det skremselsbildet som er tegnet av en kyst som er nedbygget av vindkraftverk. De viser samtidig at vi har en offensiv vindkraftbransje. Vi er opptatt av å skille dårlige prosjekter fra de gode, og vi er glad for at det nå tegnes et realistisk bilde av framtidsmulighetene, sier Pollestad.

Han mener også at 5000 MW vindkraft uansett er et formidabelt tall.

Enklere saksbehandling

NVE skal nå utarbeide retningslinjer for hvordan de skal håndtere den store mengden med vindkraftsaker.

– Vi kan ikke behandle alle disse sakene like grundig. Vi må finne fram til en forenklet saksbehandling for de prosjektene som ikke har livets rett. Det er en krevende prosess, men vi starter nå med å utarbeide kriterier for hvilke prosjekter som skal prioriteres først, sier Aas.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.