SAMFUNNPOLITIKK

Nupi-forsker: Sveriges jagerflysjanser øker

De mest synlige forandringene på Gripen demo i forhold til tidligere versjoner, er at hjulopphengene er trukket ut på vingene og at luftinntakene er noe utvidet.
De mest synlige forandringene på Gripen demo i forhold til tidligere versjoner, er at hjulopphengene er trukket ut på vingene og at luftinntakene er noe utvidet. Bilde: Peter Karlsson, Svarteld form & foto
29. apr. 2008 - 07:27

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mottok mandag anbud på Sveriges JAS Gripen-jagerfly og USAs Joint Strike Fighter.

John Kristen Skogan ved Nupi har gransket sikkerhets- og forsvarspolitikk i nærmere 40 år, og mener svenskene ligger best an når Norge skal velge blant de to aktørene.

Har større sjanser

– Det svenske alternativet har etter min vurdering langt større sjanser i forhold til det amerikanske enn da Norge i sin tid kjøpte F-16 fra USA. Da var det ut fra en sikkerhetspolitisk synsvinkel mye mer opplagt å velge amerikansk, sier Skogan til Klassekampen.

– Uendret forhold

Han framhever utviklingen i det nordiske forsvarssamarbeidet, og legger vekt på at Sveriges posisjon har endret seg mye siden nøytraliteten under den kalde krigen. Sverige er i dag partnerland med NATO.

Skogan tror ikke at Norges forhold til USA vil bli dramatisk eller langsiktig endret hvis regjeringen velger svenske jagerfly.

NTB skrev mandag at heller ikke statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet frykter dårligere forhold mellom Norge og USA hvis Norge går for en svensk løsning.

– Egenskapene viktigst

Forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) er enig med Barth Eide. Petersen sier til Klassekampen at det er egenskapene ved flyene som er viktigst.

– Vi er nødt til å velge det flyet som vi føler at vi har råd og mulighet for å kjøpe. Så de må få konkurrere på flyenes egenskaper. Det er for meg viktigere enn industriarbeid og sikkerhetspolitiske aspekter, sier Petersen.

Han vil ikke si noe om han selv har noen favorittkandidat.

– Nei, her tror jeg vi skal avvente de fagmilitære vurderingene uten å synse for mye på frihånd, sier Petersen.

Tvil om pris

Mens amerikanerne mandag var åpne og sa hva flyene vil koste, holder svenskene kortene tett inntil brystet. Tidligere administrerende direktør Nils Holme i Forsvarets forskningsinstitutt advarer mot å henge seg for mye opp i pris nå.

Petersen mener imidlertid at det er tvil om at svenskene klarer å levere billigere fly enn amerikanerne. Han viser til at det fra svensk side er blitt skapt inntrykk av at JAS Gripen skal være mye billigere enn amerikanske JSF. Amerikanerne har nå gitt beskjed om at «startpris» vil ligge på under 20 milliarder kroner for 48 fly. Det kan forandre bildet, sier Petersen til Dagens Næringsliv.

– USAs tilbud er lavt

– Om utgangspunktet ikke er vesentlig annerledes mellom de to, tror jeg JSF styrkes. Det er ikke mulig å få samme økonomi over levetiden for et JAS-fly som skal produseres i 100-200 eksemplarer som for JSF hvor det kanskje skal lages 2.000-3.000. Det blir langt flere å fordele utviklingskostnadene på for det siste, og et helt annet oppgraderingsmiljø, sier Petersen.

Arbeiderpartiets forsvarspolitiker Signe Øye har også merket seg tidligere uttalelser om at svenskene skulle være langt billigere.

– Jeg synes amerikanernes 20 milliarder er lavt, sier hun.

Hun tror svenskene kan ha gitt seg selv en liten nesestyver ved å gi amerikanerne mulighet til å legge et beløp på bordet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.